Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tusentals hushåll i Österbotten strömlösa i natt

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 16:17.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

1000-tals hushåll i Österbotten har varit strömlösa i natt efter stormen Seijas framfart. Laihela, norra Korsholm och Malax-Petalax har drabbades hårt. Som mest var 8000 hushåll utan ström på Vasa elnäts område, uppger driftschef Göran Heino.

I Sydösterbotten var som mest var cirka 6000 hushåll utan el, uppger driftschef Jörgen Dahlqvist på Fortum. I Sydösterbotten har bland annat Kristinestad och Kaskö drabbats. Men de flesta strömlösa hushållen i södra delen av Österbotten finns i de finska inlandskomunerna.

Nu på morgonen var ännu 1000 hushåll utan el på Fortums område men antalet minskar snabbt. Vid åttatiden i morse väntade ännu 1300 kunder på Vasa elnäts område på att få strömmen tillbaka.

I norra svenska Österbotten har det varit omfattande strömavbrott på Herrfors område, alltså Oravais, Pedersöre, Terjärv och Ylivieska. Maxmo har fått tillbaka strömmen men var ett tag helt strömlöst, uppger man på Herrfors. I Jakobstad har något bostadsområde haft tillfälligt elavbrott. I Kronoby har bland annat Bråtö och Hästö varit strömlösa.

I Nykarleby fick de flesta tillbaka elen redan tidigt i morse, men under ett par var stadscentrum, Monäs och Vexala strömlösa.

Den här stormen var värre än de två tidigare, säger Göran Heino på Vasa elnät. Skadorna blev stora och enligt de uppgifter Heino fått blåste det i byarna till och med över 30 meter per sekund.