Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: EU tar för få Syrienflyktingar

Från 2013
Uppdaterad 12.02.2014 16:54.
Flyktingläger i Qushtapa Park i Irak
Bildtext Flyktingläger i Irak. Vädret blir vintigare hela tiden.
Bild: UNHCR / S.Baldwin

Människorättsorganisationen Amnesty International riktar kraftig kritik mot EU-länderna för att de tar in för få flyktingar från Syrien. Enligt Amnesty borde EU-ledarna skämmas över det hur lite de är beredda att lägga ut på flyktingarna.

- EU har misslyckats kapitalt att uppfylla sin roll i att erbjuda en fristad för flyktingar som har förlorat allt utom sitt liv, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty.

Amnesty uppger att EU-länderna har erbjudit sig att ta emot bara 12 000 av de mest utsatta flyktingarna. Det motsvarar 0,5 procent av alla som har flytt Syrien, d.v.s. omkring 2,3 miljoner. FN:s flyktingkommissariat har som målsättning att erbjuda 30 000 flyktingplatser.

Bara tio EU-länder har erbjudit sig att ta emot syrier, och största delen av dem tas emot av ett enda land, nämligen Tyskland.

Tyskland har lovat ta emot 10 000 syriska flyktingar, samtidigt som de övriga 27 EU-länderna sammanlagt tar emot bara 2 340 syrier. Till exempel Frankrike tar emot 500 flyktingar och Spanien 30, medan Storbritannien och Italien inte alls tar emot några.

Finland har lovat att ta emot 500 flyktingar nästa år. I Finland visar kommunerna litet vilja att ta emot kvotflyktingar, framgår av en färsk enkät av Yle i Södra Savolax.

Situationen värre ju vintrigare det blir

Amnesty påpekar att situationen för syrier som har flytt till grannländerna blir allt värre ju vintrigare förhållandena blir. Då EU-länderna inte erbjuder asyl har tiotusentals med livet på spel försökt ta sig till Europa på egen hand antingen land- eller havsvägen.

De som har nått Europa via Bulgarien eller Grekland har behandlats illa. De har hållits fängslade i veckor i usla förhållanden och hårdhänt återbördats till Turkiet, säger Amnesty.

Enligt Amnestys uppgifter har omkring 55 000 syrier lyckats ta sig till EU för att söka asyl. De flesta har rest till Sverige eller Tyskland. Fram till slutet av oktober hade Sverige tagit emot över 20 000 syriska asylansökningar och Tyskland drygt 16 000.

Det är ändå bara 2,4 procent av alla som har lämnat Syrien. Sedan striderna i Syrien började har omkring 97 procent av de syriska flyktingarna sökt sig till grannländerna Libanon, Jordanien, Turkiet, Irak och Egypten.

Uppskattningsvis 126 000 mänskor har dödats sen striderna började i mars 2011.

Läs också:
Få kommuner beredda att ta emot kvotflyktingar

Diskussion om artikeln