Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förändringar inte alltid av ondo säger förtroendeman vid ÅA

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 15:44.
Tina Selänniemi
Bild: Yle/Sonja Rundt

Vid Åbo Akademi i Vasa tar personalen beskedet om att Åbo Akademi skär ner sin personal med 64 personer med jämnmod. Det är fortfarande oklart hur personalen på de olika orterna kommer att drabbas men förtroendeman Tina Selänniemi säger att alla fått kontinuerlig information om förhandlingarna.

- Det finns inga andra utvägar. Vi har gjort dåliga resultat och det är minus i kassan så någonting måste ske, säger Selänniemi.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tina Selänniemi om ÅA:s samarbetsförhandlingar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sammanlagt ska Åbo akademi sparar fyra miljoner euro fram till år 2016. Under samarbetsförhandlingarna lyckades man hitta andra nedskärningar som sparar 800 000 euro. Resterande 3,2 miljoner euro skall skäras genom att minska på personalen. Enligt Tina Selänniemi borde man kanske ha varit mer förutseende inom Åbo Akademi.

- Har vi levt över resurserna, har vi levt med guldbyxor och skygglappar eller hur är det. Resultatet har också en stor del i det här. Vi har producerat för lite och det får konsekvenser helt klart, säger Selänniemi.

Resultatet räknas

Enligt Selänniemi har Åbo Akademi haft för lite studerande och producerat för få magistrar och doktorer. Det är det som mäts i pengar och resultat.

- Här behöver vi skakas om. Förändringar är inte alltid av ondo heller. Jag hoppas att utgången av allt det här ändå blir till mångas fördel, säger Selänniemi.

En del av personalminskningarna kan skötas med pensioneringar tror Selänniemi. Inom personalföreningen har man jobbat hårt för att se över andra delar i ekonomin för att minimera antalet uppsägningar,

- Man kommer ändå inte i från det att det är i fastigheter och löner som pengarna finns, säger Tina Selänniemi.

Ännu vet man inte vid Åbo Akademi hur nedskärningarna kommer att drabba. Vem som får gå och vem som får stanna. Det man vet är att 20 av dem som får gå hör till den undervisande personalen och 44 består av övrig personal.

- Vi är en bit på väg och jag hoppas att julfriden skall infinna sig trots ovissheten, säger Selänniemi.