Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hobbiten är här - värm upp med fantasy

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Bilbo Baggins
Bildtext Den efterlängtade filmen The Hobbit: The Desolation of Smaug är het på filmduken.
Bild: 2012 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

Fantasyfilmer är heta just nu. Vi listar tre rekommendationer som du kan värma upp med inför nya Hobbit-filmen.

Fantasyfilmer har blivit mer mainstream tack vare en viss ring, lite alver, dvärgar och Peter Jackson. The Hobbit: The Desolation of Smaug drar fulla hus världen över just nu. Det är något med fantasyfilmer och väntan på julen, ett krav som måste tillfredsställas. Ifall du inte har sett The Hobbit än eller om du bara vill kolla in bra fantasy på vita duken så ska du få en praktfulla topp tre på filmer som kittlar fantasin.

3. Willow (1988)

Star Wars-pappan George Lucas står för manus och Ron Howard (Apollo 13, A Beautiful Mind, Rush) står för regin av den här klassiska 80-tals fantasyfilmen. Val Kilmer spelar Madmartigan en laglös huligan som av slumpen tvingas hjälpa dvärgen Willow Ufgood (Warwick Davis) att skydda ett spädbarn från den onda drottningen och häxan Bavmorda (Jean Marsh). Spädbarnet visar sig vara Elora Danan som har förutspåtts att störta den onda drottningen från sin tron.

2. Troll Hunter (2010)

Nordisk fantasy då den är som bäst. Filmen är gjord i samma anda som Blair Witch Project, Cloverfield och Chronicle det vill säga av "upphittat" material. Några norska filmstuderande beger sig ut för att undersöka några mystiskta fall av björnslakt. De råkar träffa på den mystiske Hans som påstår sig vara en björnjägare. Han visar sig jaga någonting helt annat...

1. The Neverending Story (1984)

Bastian (Barret Oliver) är ensam och mobbad. Han flyr verkligheten med hjälp av en bok som han "lånar" av en mystisk bokhandlare. Han varnas, boken är farlig. Efter att han "lånat" boken låser han in sig på skolans vind för att läsa om landet Fantasia, som är utrotningshotat. Ett fantasiland som behöver sin hjälte. Vem är egentligen den här hjälten och finns Fantasia endast i boken?