Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionen och presidenten förhandlar i Ukraina

Från 2013
Uppdaterad 13.12.2013 23:25.
Bild: EPA / Anatoly Maltsev

Den ukrainska oppositionsledaren Vitalij Klytjko deltar i rundabordsförhandlingar med president Viktor Janukovytj i dag. Det uppger en talesman för oppositionen.

Också två andra oppositionsledare säger att de kommer att delta för att förmedla sina krav till presidenten.

- Vi ger honom (Janukovytj) våra krav. Vi kämpar för vår seger, sa Arsenij Jatsenjuk, tidigare ekonomiminister, till massorna i huvudstaden Kiev. Vid sin sida hade han Vitalij Klytjko och den tredje oppositionsledaren Oleh Tjahnybok.

Efter beskedet om att också oppositionen deltar, föreslog Janukovytj amnesti för dem som har gripits under protesterna, d.v.s. att de gripna skulle undgå åtal. Tidigare i dag släpptes alla fria som hade gripits i demonstrationerna den 1 december, ett av de krav som oppositionen hade ställt.

I samtalen deltar även Ukrainas tidigare president Leonid Kravtjuk, ledarna för parlamentsgrupperingarna och de kyrkliga ledarna.

Meningen med förhandlingarna är att hitta en kompromiss som kan lösa krisen i Ukraina.

Flera tusen demonstranter har i tre veckor ockuperat torget i Kiev i protest mot regeringens U-sväng i EU-politiken. I stället har Ukraina närmat sig Ryssland. Janukovytj har senare meddelat att han trots allt undertecknar handelsavtalet med EU.