Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Människorna bland trojkor och groll

Från 2013
Uppdaterad 31.01.2014 13:24.
Bildtext Paret Hugo och Ana måste flytta från Portugal för att kunna försörja sig. Han flyttar till USA, hon till Storbritannien.
Bild: YLE / Jan-Ulrik Lindberg

Vad har en tjeckisk begravningsassistent, en tysk-finlandssvensk yrkessoldat, en moldavisk pensionär, en portugisisk sjuksköterska och en dansk-skotsk kock gemensamt?

De är alla med i tv-dokumentärserien Vi borde prata om Europa som har premiär på Yle Fem i februari 2013. Och där tar de gemensamma nämnarna slut.

Då vi planerade denna programserie funderade vi en stund på att försöka hitta det som förenar Europa. Finna en röd tråd i denna diversitet och presentera den för tittarna.

Ganska snabbt övergav vi tanken. Det finns ingen tråd.

Kartan nedan beskriver det bra. Där syns ett urval av de ställen som vi besökt i år då vi filmat serien. En skön mix och en hopplös blandning av personer och platser.

Eller vänta, visst finns det någonting gemensamt: nästan alla vi träffade trodde, trots trojkor, kravaller och åtstramningar, på framtiden.

Somliga trodde på en framtid utan EU. Andra hoppades på unionen. Många såg sin framtid i Europa men i ett annat land än det nuvarande. De flesta hatade någon politiker eller alla politiker.

Men ingen ville avskriva den här kontinenten riktigt ännu.

Klicka på kartan för mera information om platserna vi besökt och människorna vi träffat!

Visa på Google Maps.

PS. Kartan är inte ännu komplett, vi fyller på den när vi hinner!