Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kalabalik vid Mandelas stoft

Från 2013
Uppdaterad 13.12.2013 23:24.
Bild: EPA/ALEXANDER JOE / POOL

Rusningen att se stoftet av Sydafrikas förre president Nelson Mandela blev i dag så stor att flera mänskor skadades i tumultet.

Omkring 100 000 sydafrikaner väntade i kö för att ta ett sista farväl av Mandela som idag för sista dagen ligger på lit de parade i Pretoria.

När det började bli klart att alla köande inte hinner se kistan medan den står framme i regeringsbyggnaden i Pretoria, utbröt kalabalik. Polisen tvingades ta till hårdare tag för att hindra sörjande från att bryta sig genom polisbarriärerna.

Upphetsade sörjande skuffade upp en port och krävde att få se Mandela. Flera mänskor skadades när de föll och blev under framträngande folkmassor.

Enligt myndigheterna hade över 90 000 mänskor ställt sig i kö redan på morgonen. Vid middagstid stängdes närliggande parkeringsplatser för att hindra köerna från att växa ytterligare.

Elizabeth Leening berättar att hon steg upp klockan 3 i morse för hinna ta farväl av Sydafrikas första svarta president.

- Vi har stått i kö nu i fyra timmar för att se Madiba, sa hon.

Myndigheterna har uppmanat dem som inte ren har kommit till platsen att stanna hemma eftersom de i varje fall inte längre hinner se Mandelas stoft. Mandelas familj har bett att kistan inte transporteras efter att det har blivit mörkt, d.v.s. omkring klockan 17.

På torsdagen lyckades cirka 39 000 sydafrikaner ta farväl av Madiba, som var Mandelas klannamn. I onsdags såg 24 000 mänskor honom, och i dag har 4 000 mänskor i timmen kommit fram till kistan, uppger myndigheterna.

Mandela jordfästs på söndag i Qunu.