Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Björkebo har öppnat sina dörrar

Från 2013
Uppdaterad 18.12.2013 12:48.
Björkebo serviceboende
Bildtext Serviceboendet björkebo har nu öppnats sina dörrar.
Bild: Yle/Johanna Ventus
Bildtext Mikaela Norräng och Tea Laiho har varit med under hela flyttprocessen.
Bild: Yle/Johanna Ventus

De sju splitternya servicebostäderna vid Björkebo servicehem i Pargas stod tomma hela sommaren eftersom det inte fanns personal. I höst kunde äntligen de första boende flytta in.

I somras byggdes sju nya servicebostäder vid Björkebo servicehem på Klockringaregatan i Pargas. Bostäderna stod klara redan vid midsommar men ingen kunde flytta in då det inte fanns tillräckligt med närvårdare som ville jobba vid servicehemmet. Staden lediganslog sju närvårdartjänster men endast ett fåtal sökte.

Men när staden i höst på nytt lediganslog tjänsterna fick de in många ansökningar och i oktober kunde äntligen de första boende flytta in. Mikaela Norräng och Tea Laiho jobbade tidigare i den gamla delen av Björkebo och har varit med under hela flyttprocessen.

- Vi har varit med från början. Det har varit lite kämpigt att sätta alla saker på plats med småningom börjar allt vara ordnat, säger Laiho

- Vi är ju båda gamla i huset så för oss har det inte varit så stor process att flytta, säger Norräng.

Men för de sju personer som nu fått flytta in i de nya lägenheterna har det en stor betydelse att Björkebo nu slått upp sina dörrar. Det finns ett ständigt behov av servicebostäder och i Pargas står för tillfället 14 personer i kö. Men exakt hur stort behov det finns är svårt att avgöra eftersom kön hela tiden rör på sig.

Enlig äldreomsorgschef Gun Sirén är det svårt att hitta rätt boendeform eftersom alla har olika behov och önskemål. Det finns också de som tackar nej när de erbjuds boende eftersom det är ett så stort steg att flytta hemifrån.

Vid Björkebo börjar dock både personalen och de boende snart känna sig som hemma.

- Vi börjar känna dem och de börjar känna oss och vi börjar hitta våra rutiner, säger Laiho.