Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Absurd resa längs Finlands våldsammaste gata

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

Följ med på en humoristisk, absurd dokumentär med många överraskningar om Helsingfors och Finlands våldsammaste gata, Helsingegatan, sedd med M.A.Numminens och hans vänners ögon.

M.A.Numminen är i dokumentären en stadsguide, som utifrån spårvagn nummer 8 berättar om Helsingegatans skeden för en svensk turistgrupp. Från Nationaloperan i väst och slutande vid Vasa-skvären i öst. Vid Josafat-parken möter vi parkrörelsens huvudaktör Ritva Hartzell och några andra aktivister, som sjunger Josafat-jenkan, som M.A.Numminen skrivit och sjungit på samma ställe år 1970.

I dokumentären får vi en kort kurs i Helsingfors slang och hör gatusångaren Eetu Heikkinens sånger på stadislang. I filmen uppträder också Mauri Anteros vänner från det förgångna, bl.a. Rauli Badding Somerjoki. I olika situationer på olika platser skymtar en mystisk karaktär, en hippie, som tillsammans med sin bror Dave Lindholm är Finlands Blues Brothers.

Dag blir natt och vinter till sommar. Det enda logiska är spårvagnen nummer 8:s framfart från väst till öst. Arkivmaterial, både levande bilder och fotografier från bl.a. Kriminalpolisens arkiv, varvas med nyfilmat material.

Dok: Längs Helsingegatan
Yle Fem tisdag 17.12.2013 kl. 20.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Regi: Claes Olsson
Produktion: Kinoproduction Oy, 2013