Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stämningsfull och ledig luciakröning

Från 2013
Uppdaterad 13.12.2013 21:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyländska nyheter: Lucikröning i Borgå 2013 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Rådhustorget var fyllt till bredden, likaså gränderna och i husfönstren tittade nyfikna ansikten ut. Att få se ens en liten skymt av lucia och känna på stämningen är en av decembermånadens höjdpunkter. Speciellt en dag då många hushåll varit utan ström har lucian bokstavligen fått sprida ljus.

Med på torget för att uppleva luciastämningen, igen, står luciatrion från 2011.

Bildtext Luciatrion 2011. Maija Pullinen, Sofia Sigfrids och Sofie Törnblom
Bild: Yle/ Lone Widestam

- Det har blivit vår tradition att träffas på luciadagen berättar Sofia Sigfrids, Sofie Törnblom och Maija Pullinen. I år är det inte lika nervöst eftersom de nu får agera publik.

De ser tillbaka på sin tid som en annorlunda, spännande och rolig upplevelse. På frågan ifall de kommer att träffas här ännu då de är 60 år gamla, brister de ut i skratt och hoppas att de gör det.

- Det skall väl nog gå, bara vi alla befinner oss i Finland säger Törnblom.

När kommer hon

Längst fram i ledet hörs frågan ”när kommer hon?”. Det är Zacharias Blomqvist som otåligt väntar på lucia. Han har kommit hit tillsammans med sina kompisar Erik Hägglund och Tero Grönlund.

Bildtext Erik Hägglund, Tero Grönlund och Zacharias Blomqvist väntar lucia
Bild: Yle/ Lone Widestam

- Där är hon utbrister han plötsligt, men tyvärr visar det sig att det är en flicka i publiken som klätt sig med ljuskrona.

Så småningom skymtar facklor ändå bakom hörnet och tätt därefter kommer äntligen lucia med sina tärnor.

Sibbos kommundirektör, Mikael Grannas, har i år fått äran att kröna Borgåbygdens lucia Sofia Jansson och tärnorna Jessica Jokinen och Ella Ekholm.

I sitt tal konstaterar han att Borgåbygdens lucia kröntes första gången 1950 vilket betyder att lucia i praktiken börjar närma sig pensionsåldern. Ett bevis på att luciamyten är sann är att för varje år blir lucia ändå bara fagrare och fagrare.

Då det var dags att hänga på luciasmycket hände just det som Grannas befarade, att det skulle krångla till sig. Det tog sin lilla tid att hitta fram och få smycket fäst men publiken var road och Grannas refererade samtidigt skämtsamt om vad det var som drog ut på tiden.

Humoristiska Grannas

Det var en väldigt stämningsfull kröning berättar Gea Sundberg efteråt. Hon har kommit till torget tillsammans med sin man Bengt Sundberg, barn och barnbarn.

- Det var en annorlunda kröning konstaterar hon. Grannas tal var avspänt, skojigt och humoristiskt.

Bildtext Ben Packalén, Annika Wickström, Bengt sundberg, Gea Sundberg, Pi Wickström och Vilhelm Wickström
Bild: Yle/ Lone Widestam

Sundbergs familj tyckte om då Grannas i sitt tal berättade om sina egna goda och roliga luciaminnen från Åbolands skärgård och delade med sig av historier från då hans egen dotter blev vald till Houtskärs lucia. Han avslöjade också att han själv varit lucia.

Att uppleva lucia tillsammans på rådhustorget har blivit lite av en tradition för dem också.

- En ny detalj i traditionen var att vi i år drack glögg här på torget innan och det tyckte jag om berättar barnbarnet Pi Wickström.

Luciatrion 2013