Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den tropiska värmen lockade i decemberkylan

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 16:05.
Tropiclandia i Vasa
Bild: Yle/ Malin Hulkki

På lördagen var det äntligen dags för det tropiska badet Tropiclandia i Vasa att öppna igen. Badet har varit stängt sedan mitten av augusti eftersom man renoverat både taket och bastuavdelningen.

Redan på förmiddagen började badet småningom fyllas av entusiastiska simmare. Bland dem Kristoffer, Samuel, Jeremia och Filip Streng.

- Vi har väntat länge på det här. Vi brukar vara rätt ofta och nu har det varit paus. Vi har simmat i simhallen, men det är skönare här då det är varmare vatten, säger Kristoffer Streng.

Det nya taket på Tropiclandia pryds av en målning
Bildtext Det nyrenoverade taket pryds av en målning
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Samuel Streng gillar den stora vattenrutschbanan i bassängen men han hoppas också på att bassängen nu skulle få någonting nytt.

Christoffer Streng, Filip Streng, Samuel Streng och Jeremia Streng
Bildtext Kristoffer, Filip, Samuel och Jeremia Streng kom för att bada
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Jag hoppas på en riktigt stor rutschbana, säger Samuel Streng.

Mer tropiskt uttryck

Under renoveringen har vattentaket reparerats grundligt. Det var från början fel byggt och tålde inte badets fukt och värme. Innertaket pryds nu av en målning som föreställer ett litet flygplan på blå himmel. Bastuavdelningen är förnyad och mer tropiskt uttryck har man försökt få med bland annat nya växter. Servicechef Tom Harju är nöjd.

Emilia Sandtröm, Teo Söderholm, Magnus Latto och Camilla Östman
Bildtext Emilia Sandström, Teo Söderholm, Magnus Latto och Camilla Östman såg fram emot ett dopp i bassängen
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Vi har ändrat om interiören ganska mycket här inne och vi har en ny balkong som man kan ha som viloterrass, säger Harju.

I bassängen finns inga nya rutschbanor men de gamla banorna är reparerade. Från början hade man också planer på en ny större rutschbanan men det visade sig bli praktiskt för svårt.

- Det blev för komplicerat att få in den eftersom vattenavdelningen inte är så stor. Den skulle ha varit i vägen för morgonsimmarna, säger Harju.

Läckage gav spänning in i det sista

Ett litet extra spänningsmoment fick man också helt i slutskedet av renoveringen då man började fylla bassängerna. Då visade det sig nämligen att vatten läckte ut genom de fönsterluckor som skall ge ljus. Det var bara att tömma bassängerna på nytt och reparera läckaget och fylla på igen. Att fylla bassängerna tar mer eller mindre en hel vecka.

- Vi var lite rädda redan, men nu håller det nog, säger Tom Harju.

Tropiclandia öppnade igen

Programmet är inte längre tillgängligt

Renoveringen som kostat ungefär 1,5 miljoner euro har hållit både budgeten och tidtabellen i stort. Nu hoppas man kunna locka nya kunder även om de flesta kommer från närområdet. Tropiclandia marknadsförs också för svenskar och ryssar berättar vd Tuomas Luukkonen.

- Vi hoppas att alla kan hitta Tropiclandia och att vi får nya kunder. Jag tror att många har väntat på att Tropiclandia öppnar igen. Det är som en nystart, säger Luukkonen.

Luukkonen räknar med att man redan första dagen skall ha mellan 500-600 besökare. Camilla Östman tillsammans med Teo Söderholm, Magnus Latto och Emilia Sandström hör till dem som längtar efter ett dopp i det 30 gradiga vattnet.

- Det är främst barnen som vill komma och simma och några gånger per år brukar jag komma och simma, säger Camilla Östman.

Också hennes badkompisar hade hoppats på en ny rutschbana eftersom rutschandet utan tvekan verkar vara det roligaste på Tropiclandia.

- Den gamla är helt bra men jag skulle vilja se en ny rutschkana, säger Magnus Latto.