Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bilskatterna kan ersättas med kilometerskatt

Från 2013
Uppdaterad 16.12.2013 10:02.
bilar på landsväg
Bild: Yle / Seppo Sarkkinen

Kommunikationsministeriets arbetsgrupp väntas idag på förmiddagen föreslå en kilometerskatt som skulle ersätta de andra skatterna som uppbärs av bilägare.

Enligt uppgifter som sipprat ut skulle åtminstone en del av bilskatten som uppbärs vid inköp av en ny bil och den årliga fordonskatten ersättas med en kilometerskatt.

I den tätt befolkade delen av landet skulle kilometerskatten vara 6-7 cent per kilometer och i glesbygden 3-4 cent. Även andra beskattningsalternativ har diskuterats.

Arbetsgruppen som leds av före detta Nokiachefen Jorma Ollila har som uppgift att utreda rättvis och intelligent trafik, som kommunikationsministeriet namngett det.

Det intelligenta är att bilarna i framtiden kommer att innehålla avancerad it-teknik som bilägaren kan utnyttja men som också myndigheterna kan använda. Idén med kilometerskatten går ut på att man via satelliter kan följa med var du kör och hur långt. Den här positionsbestämningen med hjälp av gps har redan kritiserats för att vara för övervakande.

Enligt kommunikationsministeriet skulle en kilometerskatt öka användningen av kollektiva trafikmedel och en nedbantad bilskatt skulle för sin del betyda att finländarna skulle snabbare än nu byta till moderna och miljövänliga bilar.

Följ med presskonferensen på Arenan kl. 10.