Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bakom historiska kulisser i Hangö

Från 2013
Uppdaterad 16.12.2013 13:44.
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Hangö museums föremålsarkiv - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Möbler, kistor, provdockor och en miniatyr av Gustavsvärn. Bland annat det kan man få ögonen på i Hangö museums föremålsarkiv.

Radio Vega Västnyland: Museimästare Kim Kidron berättar om Hangö museums föremålsarkiv

Programmet är inte längre tillgängligt

Arkivet har sedan 1970-talet funnits i gamla Kexfabriken, Kexen, där bland annat tekniska sektorn vid Hangö stad nu håller till.Jag besöker det flera hundra kvadratmeter stora föremålsarkivet med museimästare Kim Kidron som ciceron. Jag slås av hur mycket saker där finns, där är hyllor fyllda av föremål från golv till tak.

Museimästare Kim Kidron vid Hangö museum
Bildtext Museimästare Kim Kidron
Bild: Yle / Helena Rosenblad

Mindre föremål är packade i paffaskar, men större föremål är spridda över allt. Där finns saker som har varit på de senaste utställningarna på Hangö, bland annat tjärdoftande möbler och gamla kappsäckar från sommarens emigrantutställning.

Hangö museums föremålsarkiv
Bildtext Möbler från emigrantutställningen
Bild: Yle / Helena Rosenblad
Skyltdockor i Hangö museums föremålsarkiv
Bildtext Skyltdockor i föremålsarkivet
Bild: Yle / Helena Rosenblad

På några hyllor finns lådor med saker från Täktom skola som stängde för drygt två år sedan. Bland annat finns där alla dräkter som barnen under årens lopp uppträtt med på julfester, skolavslutningar och olika teaterföreställningar.

Tunga föremål vinschas upp och ner

I föremålsarkivet finns också en stor vinsch som används för att lyfta in och ut föremål bland annat när de behövs för olika utställningar. Att bära dem upp och ned för trapporna från tredje våningen skulle vara allt för tungt.

Hangö museum har fått så gott som allting som finns i föremålsarkivet i donation. Ett krav för att museet ska ta emot föremålen är att de är i gott skick och att de har någon anknytning till Hangö. Föremål som har anknytning till till exempel Raseborg hänvisas till Västra Nylands landskapsmuseum i Ekenäs.

Nu finns det planer på ett gemensamt västnyländskt föremålsarkiv. Det skulle underlätta för de mindre museerna om alla saker fanns katalogiserade på ett och samma ställe.

Väggarna börjar komma emot på många av de mindre föremålsarkiven. Det behövs åtminstone 5000 kvadratmeter för att 100 000 föremål och mer än 900 000 fotografier från Hangö museum, Västra Nylands landskapsmuseum, Fiskars museum, Lojo museum, Vichtis museum, Högförs bruksmuseum Senkka ska få plats.

Hangö gymnasiums kurs i lokalhistoria besöker Hangö museums bildarkiv
Bildtext Gymnasieelever besöker bildarkivet
Bild: Yle / Helena Rosenblad

Tiotusentals bilder i stadshuset

Radio Vega Västnyland: Hangö gymnasiums kurs i lokalhistoria

Programmet är inte längre tillgängligt

Föremålsarkivet är inte Hangö museums enda arkiv. I bildarkivet i stadshuset finns det tusentals och åter tusentals bilder. Bland dem de närmare 40 000 bilderna från Raimo Kuittinens samling som Hangö museum har fått i donation.

Men här finns mycket, mycket mer, bland annat en komplett samling av alla exemplar av Hangötidningen sedan slutet av 1800-talet. Där finns också historiska böcker med anknytning till Hangös historia. Mitt i allt finns också sjusovarsängen.

Hangö museums bildarkiv
Bildtext Bildarkivet i stadshuset
Bild: Yle / Helena Rosenblad

När jag är där kommer gymnasiestuderande på besök tillsammans med Lena Holmström som är lektor i historia och samhällslära vid Hangö gymnasium. De deltar i en specialkurs i lokalhistoria som ordnas vartannat år. Studerandena jobbar i grupper och de gör specialarbeten om bland annat slaget vid Rilax, badhusepoken, belägringen och återuppbyggnaden efter kriget.

De har kommit till arkivet för att få tag i bilder som de kan använda då de sammanställer sina arbeten. Museimästare Kim Kidron har plockat ihop bilder som de får tillgång till och laddar ner på en dator. I början av nästa år ska de presentera sina arbeten.

Badhusepoken

Efter att gymnasiestuderandena ger sig av är det också dags för mig att styra kosan bort från Hangö. Men på vägen stannar jag vid Hangö Casino. Jag tittar på platsen där det tidigare fanns ett badhus.

Badhuset öppnades för besökare år 1879, fem år efter att Hangö hade grundats på en nästan obebodd udde. Badhuset revs efter kriget eftersom det behövdes material för att bygga upp Hangö. Det fattades aldrig något riktigt beslut om att riva byggnaden, utan det fanns bara en anteckning i stadens protokoll om att badhuset var rivet.

Dagen bakom kulisserna i Hangö museums arkiv har gett mig mersmak att forska och lära mig lokalhistoria.