Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finlandspris till Ellips förlag

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Ellips förlag
Bild: Ellips förlag

Finlandsprisen 2013 går till Ellips förlag, Jari Haanperä och Suomesta Galleria, Juha Jokela, Jyrki Karttunen, Pekka Lehto, gruppen PMMP samt Salla Silmukka. Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki delade ut Finlandsprisen på 26 000 euro på måndagen i Helsingfors.

Finlandspriset utdelas som erkänsla för en betydande konstnärlig karriär, anmärkningsvärd konstnärlig prestation eller för ett lovande genombrott. Finlandspriset har utdelats sedan år 1993. Fram till år 1998 utdelades även Finlandspriset för ung konst.

Inför utdelningen av Finlandspriset tillsätter ministeriet årligen en jury med sakkunniga. Juryns uppgift är att bistå i urvalet av de konstnärer som skall tilldelas Finlandspriset.

I år bestod juryn av filmregissören, producenten, manusförfattaren Jouko Aaltonen, kulturredaktören, konstkritikern Otso Kantokorpi, författaren Hannele Mikaela Taivassalo, direktören Hanna Rosendahl samt författaren, underhållningskonstnären Jukka Virtanen.

I juryarbetet deltog även, å ämbetets vägnar, överdirektör Riitta Kaivosoja vid undervisnings- och kulturministeriet och direktör Minna Sirnö vid Centret för konstfrämjande. Direktör Hannele Lehto var sekreterare.

Prismotiveringar:

Ellips förlag är med sin utgivning av poesi och smal prosa ett välkommet tillskott i den svenskspråkiga litteraturen i Finland. I en levande, livskraftig litteratur behövs bredd och mångfald, samt ett konstnärligt tänjande av språk och tanke, och detta är just vad Ellips förlag står för.

Förlaget väjer inte för att ta risker eller experimentera, och har trots små resurser höga krav på kvalitet för såväl text som för formgivning. Här blir boken också i all sin rätt ett estetiskt föremål tack vare de omsorgsfullt formgivna pärmarna signerade Metha Skog, bildkonstnär och poet. Redaktionen som utöver Skog består av poeterna Ralf Andtbacka och Catharina Gripenberg borgar för en kvalitativ utgivning där det skönlitterära värdet och litteraturen i sig får vara det allra viktigaste.

Mediekonstnären, regissören och galleristen Jari Haanpää är en mångsidig konstnär som arbetat inom olika gränsöverskridande konstgenrer. Sedan år 2010 arbetar han tillsammans med sin fru Mirka Flander med Suomesta Galleria och ett konstnärsresidens i Berlin, där han numera bor och verkar.

Teaterregissören och dramaförfattaren Juha Jokela är en av Finlands mest begåvade manusförfattare och regissörer, och hans dramatik kännetecknas i hög grad av humor och samtidssatir. I sina texter tar Jokela fasta på brännande samhällsfrågor samtidigt som han gör upp med skuggor från det förflutna. Debutpjäsen Mobile Horror uruppfördes på Teater Jurkka år 2003. Under senare år har Jokelas episka dramer Esitystalous 1 och Esitystalous 2 på Esbo stadsteater borrar in sig i dagsaktuella politiska diskussioner.

Danskonstnären och koreografen Jyrki Karttunen inledde sin bana i Helsingfors stadsteaters dansensemble, och under senare år har Karttunen arbetat som frilansdansare och korograf. Karttunen är en mångsidig, begåvad och personlig dans-korograf som iakttar sin omgivning och sina medmänniskor med stillsam och människonära humor. I Karttunens verk för det underliga och det förvirrande ofta en dialog med det känslosamma. Jyrki Karttunen är en av våra internationellt sett mest kända danskonstnärer, som under många år ledde en egen dansensemble, Karttunen Kollektiivi. Nu fortsätter Karttunen som chef för dansensemblen vid Helsingfors stadsteater.

Filmregissören Pekka Lehto har bakom sig en lång och mångsidig karriär inom finländsk film. Lehto började sin bana som assistent och ljudtekniker. Tillsammans med Pirjo Honkasalo har Pekka Lehto regisserat dokumentärfilmer och fiktionsfilmer som Tulipää och Da Capo. Lehtos egna filmproduktioner baserar sig ofta på faktiska händelser, och i sina dokumentärfilmer har Lehto bl.a. skildrat skogsbrödernas i Estland, hjältepionjärer i Sovjetunionen och sin hemstad Valkeakoski.

Pop- och rockgruppen PMMP har hört till vårt lands musikaliska elit och förnyare av rockmusiken i vårt land sedan bandet slog igenom år 2003 med hiten Rusketusraidat. Sedan dess har PMMP gett ut sex album, och gjort omfattande turnéer runtom i landet. Bandet lade av i höstas.

Bandets galjonsfigurer, sångarna Mira Luoti och Paula Vesala, har skrivit texter till låtarna som bl.a. handlar om livet, vänskap, sexualitet, och kärlek, men också olika samhällsfrågor som kvinnans ställning ur ett ofta feministiskt perspektiv. PMMP har byggt upp en ny kvinnobild där bandets kvinnliga solister på ett positivt sätt urskilt sig ur mängden och framstått som positiva förebilder för unga kvinnor och flickor.

Författaren, översättaren och kritikern Salla Simukka debuterade som författare år 2002 med ungdomsromanen Kun enkelit katsovat muualle, som handlar om kärleken mellan två flickor. År 2012 gav Simukka ut bokparet ”Jäljellä ja Toisaalla”, en dystopisk skildring där framtiden inte är någonting. För bokparet fick Salla Simukka Topeliuspriset år 2013.

Sitt internationella genombrott gjorde Simukka med thrillertrilogis som handlar om Lumikki Andersson. Översättningsrättigheterna till trilogin har sålts till 37 länder.