Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Julmusiken väcker känslor

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Kör sjunger i Trefaldighetskyrkan i Vasa
Bild: Leif Lindgren

Julmusiken väcker känslor. Många älskar den och många avskyr den. Radio Vega har gått in för en linje där det spelas en julsång varje morgon från och med lillajul. Efter det ökar intensiteten fram till julafton då det spelas en julsång varje timme, berättar Radio Vegas musikchef Kjell Ekholm.

- Många upplever att det hörs julmusik överallt. Går du och shoppar någonstans hör du julmusik hela tiden. Det är tudelat. Jag tror att en del skulle kunna höra hur mycket julmusik som helst nästan året runt, medan andra är väldigt allergiska mot det, säger Ekholm.

Julmusiken i Radio Vega

Programmet är inte längre tillgängligt

När det är en vecka kvar till julafton dyker det upp en del specialprogram i Radio Vega där det spelas enbart julmusik.

En del har efterlyst fler julsånger i flödesprogrammen. Morgonprogrammet i Radio Vega spelar i genomsnitt 18 låtar varje morgon. Efter lillajul är i medeltal en av dem en julsång. På måndag den 16 december spelades redan fyra julsånger mellan 6.30 och 8.54.

kjell ekholm
Bildtext Kjell Ekholm är musikchef på Radio Vega
Bild: yle

- Det är tredje året i rad vi gått in för den här linjen att starta vid lillajul och öka med den här takten. Vi har upplevt att folk i allmänhet varit väldigt nöjda och det har kommt få klagomål, säger Kjell Ekholm.

Ingen lyssnarundersökning

Radio Vega har inte låtit göra någon lyssnarundersökning om just julmusiken.

- Den är så speciell till sin karaktär. Våra lyssnarundersökningar görs vanligen på våren och hösten. Julmusiken borde undersökas i december och då är det svårt att få folk att ställa upp, Vi ger ett litet honorar, men folk värdesätter sin fritid väldigt högt och har mycket att göra just före jul. Och det går inte riktigt att spela Bjällerklang i maj och fråga vad folk tyckte om det, konstaterar Ekholm.

Den julmusik som spelas väljs ut på samma kriterier som övrig musik.

- Vi spelar allt från Jussi Björling till Bad religion, beroende på sändningstiderna, säger Ekholm.

Julsångerna spelas fram till annandag jul. Efter det försvinner de ganska snabbt.

- De låtar som har koppling till till nyår plockar vi in under mellandagarna, men folk har en tendens att vilja återgå till vardagen och de vanliga rutinerna efter annandag jul.

Den förhatliga selektorn

Kjell Ekholm skrev nyligen en kolumn under rubriken "Den mystiska spellistan". Där redogör han bland annat för Radio Vegas musikprofil, målgrupp och selektorn, dvs. det verktyg som används när Radio Vegas spellistor skapas.

- Det finns en massa myter om saker och ting i världen. En myt som gäller Radio Vega är "den förhatliga selektorn". Selektorn är ett dataprogram som används som hjälpmedel då vi väljer musiken. Man kan jämföra det med att man i en Formel 1-bil använder massor med tekniska hjälpmedel, men det är ändå föraren som styr bilen. På samma sätt är det vi som jobbar med musiken som styr valet.