Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Mikko Sipola lyfte katten på bordet”

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.

I årets sista måndagssnack blickar Kenneth Lindholm och Kerstin Ståhlberg tillbaks och pratar om det som folk kommer minnas från år 2013. Och attityderna mot finskan i Ekenäs, som Mikko Sipola tog upp, är en sak som inte glöms i första taget.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Måndagssnack 16.12.2013 Del 1 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Måndagssnack 16.12.2013 Del 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Radio Vega Västnyland: Måndagssnack 16.12 del 1

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland: Måndagssnack 16.12 del 2

Programmet är inte längre tillgängligt

- Resten av vad jag minns är negativt, nedskärningar inom sjukvården, motsättningarna mellan Karis, Ekenäs och Pojo och skolindragningar, räknar Kenneth Lindholm upp.

- Stormen och skyfallet i slutet av juli, fortsätter Kerstin Ståhlberg som också vill lyfta fram Emilia Ekströms framgångar i tv-programmet Voice of Finland som en av årets mesta positiva saker.

- Jag upplevde att alla satt hemma och röstade och då fanns samhörigheten, förklarar Kerstin och påpekar att man inte heller ska glömma Hangökillen Dennis Fagerström som deltog i samma tv-program.

2013 - ett negativt år

Både Lindholm och Ståhlberg är ense om att 2013 nog kommer att kommas ihåg som ett negativt år. Ståhlberg betonar att det varit ett jobbigt år också utanför vår region.

- Vi måste se framåt och hitta glädjepunkterna. Raseborg och hela Västnyland kan blomstra. Vi har resurser här som vi inte kan utnyttja.

Hur göra det mera positivt i nästa år?
- Beslutsfattande kunde vara öppnare i Raseborg, anser Kenneth.

- I kommunerna borde det inte finnas partipolitik utan man borde tänka på invånarnas bästa och inte hålla fast vid sina politiska principer. De principerna begränsar rätt mycket idag, slår Kerstin fast.

Mycket grillmat i Ekenäs

I Ekenäs finns det idag många grillkiosker. Det senaste tillskottet är Korv-Görans i trafikcentret. Men många grillkiosker finns det inte i Karis och i Ingå är läget ännu sämre.

- Karisborna äter mera hälsosamt, säger Kenneth skämtsamt.

Kerstin tror att nattklubbarna i Ekenäs kan spela in.

- Jag skulle gärna utveckla Ingå mera, det är lite en sovby idag, berättar Kerstin.

Trafikcenter i Karis? Ja tack!

I det sista måndagssnacket för det här året diskuterades också visionerna som finns för ett eventuellt trafikcenter i Karis.

- Biljettförsäljningen och väntesalen kunde öppna tidigare, för åker man med första tåget idag så måste man stå ute i regnet om det är dåligt väder, berättar Kenneth som själv pendlar till sitt jobb i Helsingfors.

Kerstin Ståhlberg tycker också att ett trafikcenter i Karis är en god idé.

- Karis är redan idag en knutpunkt för trafiken, många Ingåbor kör också dit när tågen inte stannar på stationen i Ingå.

Effektivera!