Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En tradition jag vill bli av med

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 11:06.

Förra veckan gjorde jag ett blixtbesök i St Petersburg och passade samtidigt på att gå på opera.

Jag såg Boris Godunov på Mariinskij-teatern. Teatern är inne på sin 231 säsong och det är 140 år sedan den första versionen av Boris Godunov framfördes.

Traditionstyngt så det förslog alltså, och det tycker jag om.

Bildtext Allt är klart för Boris Godunov på Mariinskij-teatern

Själva operan handlar i korthet om makt och om hur makt förstör en människas moral. Föreställningen gav många möjligheter att dra paralleller mellan dagens maktuttryck och forna tiders.

Men det var trots allt inte traditionen av maktmissbruk och våld som jag i första hand tänkte på då jag skrev rubriken, utan en helt annan och mera vardagsnära tradition. Nämligen den som handlar om att det är kundens ansvar att ha jämna pengar.

Man stöter på det här fenomenet på så många håll i Ryssland. Den här gången ville jag köpa ett programblad till föreställningen. Programmet kostade trettio rubel och jag halade fram en femtiorubelssedel. Och vad fick jag? Fel, jag fick inte tjugo rubel utan jag fick en utskällning.

Damen som sålde programblad tyckte att jag var synnerligen oförskämd som hade mage att lägga fram en sedel och vänta mig att få två tior i växel. Jag borde ha förstått att hon inte kan bära på småslantar och nu tyckte hon att jag skulle gå ut ur teatern för att växla till mig jämna pengar.

Jag gick inte ut, jag bara tittade på henne och låtsades att jag inte förstod ryska. Vresigt grävde hon i sin väska och fick fram två blänkande tior som hon med ett fräsande räckte mig. Sedan vände hon sig till följande kund – som också stod med en femtiolapp i handen.

Möten och människor