Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Gudstjänst utan musik kan vi inte föreställa oss”

Från 2013
Bild: Yle/ Lone Widestam

Det är brist på svenskspråkiga kantorer i regionen. Yrket innebär musikfyllda dagar och borde vara lockande men ibland saknar tjänsten helt sökande.

Bildtext Diskanten övar
Bild: Yle/ Lone Widestam

Då en tjänst som kantor lediganslås är det få som söker. Kantor Reidar Tollander i Borgå svenska domkyrkosförsamling berättar att det senast endast var en sökande och ibland har ingen alls varit intresserad. Han tror att man borde marknadsföra orten där tjänsten lediganslås bättre.

Bild: Yle/ Lone Widestam

Det finns inte så många unga kantorer berättar Jan Hellberg som är stiftssekreterare för gudstjänstliv och musik i Borgå stift. Bristen har lättat, men det behövs definitivt fler kantorer - en kantor har ansvaret för musiklivet i en församling. En gudstjänst utan musik kan vi inte ens föreställa oss.

Kantorerna är de enda som har en yrkesutbildning i musik som direkt syftar på församlingens och kyrkans arbete. Vi behöver definitivt en kantor i varje församling säger Hellberg. I vissa åldersgrupper finns det många kantorer. Speciellt många är födda på 50 – och 60-talet. För tillfället finns det väldigt få kyrkomusikstuderande.