Pressen: Många frågor kring kilometerskatten
Förslaget om den nya kilometerskatten, som lades fram i går, har debatterats flitigt i dagens tidningar. Möjligheter och hot, rättvisa, integritetsskydd och samhällsekonomiska följder är bara några ord som präglar debatten.
Mångfacetterad och emotionell. Så beskriver Hufvudstadsbladet förslaget om att ersätta den nuvarande trafikbeskattningen med en kilometermodell. Mångfacetterat är förslaget för att det fortfarande innehåller många juridiska och tekniska frågetecken. Emotionellt är förslaget för att en trafikövervakning av det här slaget står i kontrast med integritetsskyddet och finländarnas syn på att själv få bestämma över sin bil. Att storebror, eller i det här fallet satelliten, ser oss är inte något som faller finländarna i smaken.
Det nya förslaget innebär visserligen nya möjligheter, med lägre bilpriser, miljövänligare trafik och nya möjligheter för industrin i samband med ny teknik. Men för att övertyga en klart negativ majoritet och klubba igenom ett politiskt beslut behövs bevis för att propositionen också kunde fungera i praktiken, menar HBL.
Helsingin Sanomats ledare inbjuder till en mera samhällsekonomisk debatt kring den här frågan. Enligt arbetsgruppen vid kommunikationsministeriet skulle den nya bilskatten innebära lägre avgifter för bilisterna - men arbetsgruppen säger inte konkret hur mycket skatterna skulle minska. Om staten dessutom får in en mindre summa pengar på bilskatter, vad skulle det innebära för ett Finland i lågkonjunktur? Dessutom skulle förslaget kunna medföra oväntade hinder för butiker och turism. Alla dessa eventuella risker skulle bara betyda att förslaget blir en misslyckad miljöskatt, menar Helsingin Sanomat.
Även Suomenmaa förhåller sig kritiskt till den nya bilskatten och anser att utkastet lämnar många frågetecken. Tack och lov, skriver Suomenmaa, vill arbetsgruppen se en långsam utveckling av det här förslaget. Först nästa årtionde kan det tänkas träda i kraft. Arbetsgruppen har uppskattat att bilisterna skulle skatta 3, 3 cent per kilometer år 2020. Dieselanvändare kanske skattar lite mer. De som kör lite vinner på förslaget, de som kör mer förlorar. Ändå är det klart att den nya beskattningsmodellen skulle ge staten möjlighet att driva in lika höga skatter som tidigare, menar Suomenmaa. Men hur ska man garantera att det blir en rättvis beskattning för alla? Straffar inte den nya bilskatten dem som behöver bilen för resor till och från jobbet, eller de som bor i förorten som inte har så många alternativ?
Läs också:
"Hur blir det med oss som bor på landet?"
Nya skatter föreslås för vägtrafiken
Bilskatterna kan ersättas med kilometerskatt