Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Det här är Yle Nyhetsskolan

Från 2013
Uppdaterad 13.11.2018 15:21.
Elever berättar om Yle Nyhetsskolan - Spela upp på Arenan

Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran riktat till både grundskolan och utbildningar på andra stadiet. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida och ges synlighet via Svenska Yles olika kanaler.

Projektet bygger på ett samarbete mellan Svenska Yle och lärare och elever ute i skolorna. Idén är att de unga gör egna nyheter som tar upp ämnen som intresserar dem. Det kan handla om en klassisk nyhetsartikel, en gallup på stan, en kolumn, ett bildspel eller korta video- eller radioinslag.

Unga konsumerar massor med nyheter och artiklar i dagens samhälle och då kan det vara bra att veta hur jobbet bakom går till så kanske man blir lite mer kritisk till det man ser och läser på internet.

Markus Nylund, lärare i Grundskolan Norsen

Man kan vara med i projektet under till exempel en termin eller en gymnasiekurs. Skolklassen kan samarbeta kring några nyheter och med fördel dela på ansvar för reaserch, bilder, intervjuer och så vidare - precis som på en vanlig nyhetsredaktion!

Nyhetsskolans unga journalister från Hoplaxskolan tillsammans med Ted Forsström och Björn Karlsson
Bildtext Ett gäng från Hoplaxskolan på besök vid Yle i Helsingfors, där de intervjuade Ted Forsström och Björn Karlsson från programmet Kontroller.

"På riktigt"

Carita Rouvinen från Winellska skolan i Kyrkslätt har varit med i projektet under hela tre terminer. Hon är otroligt stolt över sina elever när hon ser deras texter publiceras på Yles webbsidor.

- Att de är så duktiga!

Carita Rouvinen
Bildtext Carita Rouvinen, Winellska skolan i Kyrkslätt.
Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm

Enligt Rouvinen har samarbetet med Yle fungerat som ett stöd för skolarbetet i och med att eleverna fått skriva, läsa, tänka och formulera sig. Dessutom får de öva sig på att kolla upp källor, referera och citera.

- Det viktiga är att de får göra allt det här på riktigt, inte bara skriva uppsatser om det som läraren tycker de ska skriva om, säger Rouvinen.

Mentorerna är skolornas högra hand

Som hjälp i det journalistiska uppdraget tilldelas varje skola en mentor. Han eller hon jobbar på våra nyhetsredaktioner och träffar läraren och eleverna under projektets gång. På Yle Nyhetsskolans webbsida finns det också tips och trix för till exempel vad en nyhet är, hur man ska ta en bra nyhetsbild och hur man gör en intervju.

Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.
Bildtext Mentorn Thomas Silén med ett gäng nior från Norsen i Helsingfors.
Bild: Yle/Mirjam Heir

Yle Nyhetsskolan publicerar unga nyheter

Rent konkret går nyhetsarbetet ut på att välja ett ämne, skaffa bakgrundsinformation, intervjua och slutligen paketera nyheten.

Under projektperioden besöker koordinatorn och mentorn skolan några gånger och handleder eleverna i allt från nyhetsvinkel till intervjufrågor och rubriksättning.

Yle Nyhetsskolan publicerar de unga reportrarnas egna nyheter på projektets webbsida och sprids via Svenska Yles olika kanaler. Nyheterna får samma utseende som de övriga materialet på Svenska Yles webbsidor och kan läsas av vem som helst.

Det är roligt att någon får se vad vi har gjort, att man inte gör det i onödan!

Amanda Lindberg, elev i Grundskolan Norsen

En möjlighet att delta i samhällsdebatten

Målet med Yle Nyhetsskolan är att öka de ungas mediekunskap och ge dem en chans att nå ut med sina egna nyheter till en stor publik. Svenska Yle vill ge skoleleverna en möjlighet att delta i samhällsdebatten genom deras egna nyheter.

- Man måste tänka att andra människor ska vilja läsa vad man skriver, då blir det ju större än när man bara skriver uppsats i skolan, säger Saga Lindfors från Winellska skolan i Kyrkslätt.

- Man måste nog satsa och arbeta lite mer än vanligt, säger Viktor Seppälä från Grundskolan Norsen i Helsingfors.

Inom Yle Nyhetsskolan ges möjligheten att arbeta helhetsskapande och tangera många läroämnen samtidigt. Tillsammans med projektkoordinatorn kommer man överens om ett arrangemang som passar skolan.

Inom projektet lär de unga sig att se mer kritiskt på det stora medieflödet och de stärker sina multilitterära färdigheter. Att jobba med nyheter och samarbeta med Svenska Yle kan ocks öka intresset för samhällsfrågor och stärka förståelsen för mediernas roll i en demokrati.

En skärmdump av en Yle Nyhetsskolan-nyhet.
Bildtext Så här kan det till exempel se ut när ungdomarna rapporterar om sådant de tycker är angeläget.
Bild: Yle

Länkar till Yle Nyhetsskolan egna nyheter

Ungdomar önskar lägre priser på caféer - Vasa övningsskolas gymnasium
"Jag fick massor med hat" - Hoplaxskolan
Liten stöld men prick i polisens register- Lovisanejdens högstadium

Om ni vill vara med i Yle Nyhetsskolan så är det bara att höra av sig till oss på vetamix@yle.fi.