Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valter Mickwitz siktar mot stjärnorna

Från 2013
Programmet är inte längre tillgängligt

Valter Mickwitz är den finländska fäktningens stora framtidsnamn. I slutet av november vann han världscupstävlingen för juniorer i Esbo då han besegrade schweizaren Alexandre Oberson i finalen.

En finländsk seger på den nivån är mycket ovanlig och inom fäktningskretsar tändes förhoppningar om att på sikt igen få se en finländsk fäktare i OS. Att Mickwitz, som representerar Helsingforsklubben Habda, dessutom som 17-åring vann en världscuptävling mot ett par år äldre konkurrenter talar om en hel del potential.
- Det var bra fäktare i tävlingen från hela världen. Jag visade mest för mig själv, men kanske också för andra, att det är möjligt att vinna en så stor tävling fast jag är från Finland. Nivån är kanske inte den högsta här men nu vet jag att allt är möjligt, säger Mickwitz

Fotarbetet bör förbättras

Mickwitz hittade sin gren inspirerad av de tre musketörerna redan som 10-åring och han tränar numera fem gånger i veckan. Världscupssegern ger ny fart åt OS-drömmarna som han försöker nå under ledning av sin ungerska tränare András Tóth.
- Han är en mycket smart kille. Om jag ger honom order följer han dem till punkt och pricka. Under matcherna tänker han hela tiden på vad motståndaren sysslar med och han kan väldigt snabbt och enkelt ändra på sin taktik under matchernas gång, säger Toth.

- Jag har hört att jag har bra tempo och tajming. Det som jag vet att jag måste jobba jättemycket på är fotarbetet. Det är min svaga sida, säger Mickwitz.

Vägen till världseliten är lång

Världscupsegern kan för Mickwitz också vara starten på en lång väg till seniortoppen. På den vägen väntar ännu tusentals träningstimmar, samt som mellanetapper bland annat nästa års stora juniormästerskap.
- Segern i världscupen för juniorer var det första steget. Om han fortsätter att träna på samma sätt och resultaten är goda så kommer han att nå världseliten också på seniornivå, tror tränare András Tóth.

- EM och VM för juniorer arrangeras efter sportlovet. Då får vi se hur det går. Det är mitt första år i klassen herrar 20 år så det behöver inte gå så bra, men det får ju gärna göra det, säger fäktningstalangen Valter Mickwitz.