Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk regering inleder arbetet

Från 2013
Uppdaterad 18.12.2013 06:53.
Bildtext Tysklands president Joachim Gauck och finansminister Wolfgang Schaeuble skakar hand på Schaeubles ministerskap.
Bild: EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Tyskland har sedan tisdagseftermiddagen en ny regering. Redan tidigare under dagen valde förbundsdagen Angela Merkel till en tredje mandatperiod som tysk förbundskansler.

Det var en omröstning, där resultatet stod klart redan innan den första röstsedeln föll i valurnan. Med den majoritet regeringspartierna, det vill säga kristdemokraterna och socialdemokraterna, har i förbundsdagen kunde Angela Merkel luta sig tillbaka och ta det lugnt.

De 462 ja-rösterna var till slut betydligt mer än vad som krävdes men det blev också minst 42 nej-röster från de egna regeringsleden, sannolikt då från socialdemokratiska ledamöter. Ett litet skönhetsfel som Merkel lätt kan leva med.

Regeringsprogrammet kritiseras

Redan innan Merkel och de övriga ministrarna svor tjänsteeden, hade oppositionen uttryckt sitt missnöje med regeringsprogrammet.

– Vi har allt fler familjer som helt enkelt inte har tillräckligt med pengar, samtidigt som antalet miljonärer hela tiden ökar. Den här utvecklingen kommer utan tvekan att fortsätta också under de kommande fyra åren, säger Sarah Wagenknecht från vänsterpartiet die Linke.

Kritik kommer också från andra håll. Flera ekonomiska intresseorganisationer varnar för att regeringsprogrammet kan bli en dyr affär för industrin och de tyska företagen. Man är speciellt oroad för stigande elpriser i samband med avvecklingen av kärnkraften.

Nästan tre månader efter förbundsdagsvalet får man alltså senast nu hälsa Merkel och hennes nya ministrar välkomna till den politiska vardagen.

Läs också: Europas mäktigaste kvinna återvald