Carin Göthelid: Hetskommentarer och renhållning
Vi som upplåter våra sajter för kommentarer får lov att hantera det. För det är inte innehållet ensamt som spelar en roll, utan uttryckligen meningsutbytet, debatten och samtalet, skriver Svenska Yles mediechef Carin Göthelid.
Det går inte en vecka utan en debatt om debatten – den på nätet.
I Sverige blossade diskussionen upp förra veckan, delvis med nya ingredienser då tidningen Expressen avslöjade vilka som ligger bakom de hätskaste kommentarerna på olika diskussionsfora. Avpixlat.se är den kändaste sajten här, ett forum som enligt egen utsago vill tillåta den politiskt inkorrekta debatten. Granskningen visar att det är en relativt liten grupp som står för de grövsta formuleringarna gällande till exempel olika etniska grupper eller andra religioner än kristendomen.
Expressen presenterade personerna med deras riktiga namn i ord och bild. Avslöjandet applåderades i offentligheten och fick följder, bland annat då en sverigedemokratisk lokalpolitiker lämnade sina partiuppdrag.
Expressen blev också hårt kritiserat för ”uthängningen” och beskylldes för åsiktstregistrering. Tidningens chefredaktör försvarade publiceringen såhär på sin blogg.
- Att retoriskt koppla den specifika granskningen av de som kan vara förtal eller hets mot folkgrupp, till helt relevanta frågeställningar om spionorganen NSA:s och FRA:s massövervakning är intellektuellt ohederligt.
Han konstaterar också att man fortfarande kan tycka till på nätet utan att presentera sig, men att masspridning av kanske brottslig främlingsfientlighet är en politisk gärning som förtjänar att blottläggas.
- Journalistiken ska bidra till den renhållningen av det offentliga rummet, avslutar Mattson sitt blogginlägg.
Anonyma kommentarer på nätet är onekligen minerad mark. Vi på Svenska Yle får ofta kritik för att vi tillåter folk att skriva utan eget namn. På den svenska sajterna debatten handlade om förra veckan går kommentarerna rakt in, utan förhandskontroll.
Jämfört med debatten hos oss finns här en avgörande skillnad. Vi granskar alla kommentarer på förhand, innan de publiceras eller förkastas. Det här gör det möjligt för oss att tillåta anonymitet. Vi tror nämligen att det finns ett värde i att man får skriva utan namn. För den som inte annars vågar föra fram sin åsikt eller som inte är en van debattör blir tröskeln lägre. Vi har regler (svenska.yle.fi/sida/kommentarspolicy) för hur man kommenterar, och vi förkastar hellre än publicerar i tveksamma lägen.
Trots alla avarter och i värsta fall brottslig verksamhet har nätdebatterna kommit för att stanna. De förs över allt, ofta är det själva interaktionen som känns som det värdefulla. Vi som tillåter debatter och rentav uppmuntrar dem får helt lov att hantera dem.
Det är ingen mänsklig rättighet att få sina kommentarer publicerade. Men om de håller sig till sak, för debatten vidare och inte är kränkande är de helt enkelt en del av det demokratiska samtalet.