Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Google köper robottillverkare

Från 2013
Uppdaterad 18.12.2013 16:01.
Bildtext Boston Dynamics terrängrobot LS3, finansierad av USA:s militär.

Internetföretaget Google har i år gett sig in i robotbranchen på allvar. IT-jätten meddelade i fredags att de köper robotföretaget Boston Dynamics som byggt robotar för USA:s armé.

Företaget är bland annat känt för att ha utvecklat de fyrbenta robotarna Bigdog och Wildcat. De kan också stoltsera med att ha byggt den så kallade Cheetah-roboten som med en topphastighet på 45 km/h kan springa snabbare än en människa till fots.

Videoklipp av företagets futuristiska robotar har genererat miljontals visningar på nätet.

Boston Dynamics är det åttonde robotföretaget Google köper upp i år. Tidigare har företaget köpt upp sju stycket startup företag inom robotbranchen.

Det mesta kring Googles robotprojekt är hemligt och det är inte känt hur mycket IT-företaget betalade för Boston Dynamics. Det är också oklart vad Googles vision med affärerna är, men analytiker har dragit paraleller till nätbutiken Amazons experiment med att använda drönarhelikoptrar för varuleveranser. Det spekulars om att Google kan tänkas använda sina robotar i liknande syften.

Marknaden för robotar väntas växa kraftigt de kommande åren, och det är de så kallade servicerobotarna som kommer att stå för den största tillväxten. En undersökning som Freedonia Group gjort visar att den globala försäljningen av robotar kommer att öka med 10,5 procent per år och nå ett värde av 20 miljarder dollar år 2016.

Googles robotprojekt leds av före detta Androidchefen Andy Rubin. Företagets vd och grundare Larry Page kommenterade Rubins del i robotprojektet i ett inlägg på nätet den 4 december.

- Jag tycker att Rubins nästa projekt är spännande. (...) Det är ännu i startgroparna, men jag kan knappt vänta med att se det utvecklas.

Google har meddelat att man fortsätter med de militära kontrakten som binder Boston Dynamics till USA:s armé.

Times, Guardian, BBC