Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Googla goodare

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Google
Bild: Yle

Vilket recept googlade finländarna mest? Ettan, nämligen avokadopasta, kan jag gott leva med. Men tvåan får det att vända sig i magen på mig. Det näst mest googlade receptet i Finland är nämligen #kållåda. Av alla läckra maträtter som står till buds väljer vi finländare att slå in kållåda i sökmotorn när det är dags för middag. Det är lika oförklarligt som kållådan är osmaklig.

När vi med Googles hjälp kunde föra in exempelvis hela det franska köket till vårt köksbord, så väljer vi den sunkigaste av husmanskoster.

Ni vet väl att kållådan, eller kåldolmar om man nu skall vara riktigt petig, var något som den svenska krigarkungen Karl XII kom hemdragande med från Turkiet. Efter att ha fått på pälsen av ryssarna vid Poltava 1709 flydde han till Turkiet med svansen mellan benen och en kula i foten. Och när han slutligen efter en och annan kalabalik lyckades ta sig hem till Sverige igen, så var det just dessa kåldolmar han hade med sig i sadelpåsen.

Den här vedervärdiga kålen biter sig envist fast i våra menyer

Och den här vedervärdiga kålen biter sig envist fast i våra menyer. I våra finska menyer. För trots att det var Karl den XII som tog kålen till sitt hjärta och till Sverige, så har svenskarna insett att kållåda, eller kåldolmar, inte är speciellt gott. För när svenskarna googlar mat så kommer orden våfflor, kladdkaka, laxtårta och cheesecake in bland de 10 främsta. Men ingen kållåda.

Så gott folk. När hungern gör sig påmind. Utnyttja sökmotorn lite bättre. Googla godare helt enkelt.

Twitterbloggen