Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Janukovitj offrade vår självständighet"

Från 2013
Uppdaterad 18.12.2013 11:33.
Bildtext Janukovitj har svikit Ukraina, menar oppositionsledaren Vitalij Klitjko (på bilden).

Den ukrainska oppositionen beskyller president Viktor Janukovytj för att ha sålt ut landet till Ryssland. I går lovade Rysslands president Vladimir Putin att sänka gaspriset till Ukraina med en tredjedel och bevilja stödlån för 15 miljarder dollar.

Ryssland ska köpa ukrainska obligationer för tre miljarder dollar redan den här veckan, meddelade Rysslands finansminister.

Tiotusentals demonstranter samlades i centrala Kiev igår kväll efter att detaljer om avtalet offentliggjordes. Vilka eftergifter Ukraina ska göra har däremot inte framkommit.

- Janukovytj har gett upp Ukrainas nationella intressen, vår självständighet, sade tungviktsboxaren Vitalij Klitjko, som är en av de centrala oppositionsledarna.

President Viktor Janukovytj tackade nej till ett associationsavtal med EU för en knapp månad sedan, vilket ledde till utdragna gatuprotester.

Fördjupat strategiskt samarbete med Ryssland

Experter har räknat med att Ukraina hamnar i likviditetskris nästa år utan ett räddningspaket. Janukovytj har förhandlat både med EU och Ryssland om att få finansiellt stöd, och ser nu ut att ha valt att samarbeta med Ryssland.

I gårdagens avtal ingår däremot inte ett medlemskap i den euroasiatiska tullunionen. Däremot ska Ryssland och Ukraina fördjupa sitt strategiska samarbete på andra sätt, uppgav presidenterna igår.

- Vi vill röra oss mot Europa, inte Ryssland, sade Julia, en av de studerande som protesterar på Självständighetstorget i centrala Kiev.

Oppositionspolitikerna uppmanar människor att samlas till massprotester under julhelgerna. De tänker också försöka blockera avtalet med Ryssland i det ukrainska parlamentet.