Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Storolycka var nära i Kemi i höstas

Från 2013
Bild: Polisen

Förundersökningen av sprängämnesolyckan i Kemi i september är klar. En man dog då han hanterade krigstida materiel. En annan man skadades och misstänks för vapen- och sprängmedelsbrott.

Polisinrättningen i Nordbotten har färdigställt förundersökningen av olyckan som inträffade den 13 september i ett garage i anslutning till ett egnahemshus i Kemi.

I förhör har det kommit fram att de två männen under två års tid hade samlat krigstida skrot i terrängen i Lappland för "dekorationsändamål".

Olyckan inträffade på kvällen då männen höll på att ta isär en 75 mm:s granat för att avlägsna sprängämnet i den. Männen hade ingen utbildning i att hantera sprängämnen.

Enligt polisen rörde det sig inte om en egentlig explosion, utan om en deflagration som är en långsammare reaktion.

Flera enheter från polisen och räddningsverket deltog i utryckningen. De upptäckte två skadade män på platsen. En av männen avled i ambulansen på väg till sjukhus.

Risk för storolycka

Stora mängder krigstida sprängämnen påträffades i garaget. Specialutbildade poliser, liksom röjningsarbetare från försvarsmakten kallades till platsen.

Invånarna evakuerades från det farliga området till en närbelägen skola. Röjningsarbetet tog hela natten, och klockan 11 följande dag kunde invånarna återvända till sina hem.

Flera tiotals splittergranater av kalibern 20 till 170 mm, tändrör och diverse patroner påträffats i garaget. En del av materialet hade demonterats.

Sammanlagt handlade det om flera tiotals kilo sprängmedel, liksom flera tiotals kilo Nebelmassa som används för att skapa dimridåer.

Materialet katalogiserades och fördes bort, och förstördes senare av Försvarsmakten.

Enligt ett utlåtande från Försvarsmakten kunde en storolycka ha inträffat. Om en 170 mm:s granat hade exploderat, kunde den ha skadet eller till och med dödat människor på 300 till 600 meters radie.