Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Vi har inget annat att erbjuda"

Från 2013
Uppdaterad 18.12.2013 15:50.
Bildtext Matutdelning hotas av mögelproblem på Fänriksgatan.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå stad har för tillfället inga friska lokaler i centrum att erbjuda åt föreningar och dagverksamhet.

Yle Östnyland rapporterade i november om en kristen organisation som ger mathjälp i ett mögelskadat hus som stadens personal har övergett. I huset på Fänriksgatan arbetade tidigare stadens socialväsende.

Organisationen använder den gratis, säger lokalitetsdirektör Börje Boström.

- Att vara tillfälligt en kort tid där för att dela ut mat är säkert inte så hemskt allvarligt för hälsan, men de som har använt lokalerna har vetat hur saken ligger och vi har sagt att de inte ska vistas i utrymmena om de får problem.

Det finns inga alternativ

- Tyvärr har vi inga friska utrymmen som står tomma i centrum så vi har inget annat att erbjuda.

Också ett kafé som har arrangerats av Invacenter i Borgå stads utrymmen tvingas stänga då hyreskontraktet tar slut, skriver Borgåbladet på onsdagen. Staden har erbjudit ersättande lokaler i Gammelbacka, 3,5 kilometer utanför centrum. Det är ändå för långt borta för personer med rörelsehinder.

I framtiden kunde verksamheten finnas i ett välfärdscenter som planeras i Gammelbacka. Det existerar endast till pappers.

- Konceptet håller på att utvecklas för tillfället. Det finns utrymmen i Gammelbacka som kan tömmas på några veckor om det behövs, men (Invacentret) har inte varit intresserade.

Välfärdscentret finns skrivet i Borgå stads strategi som ett pilotprojekt.