Arroz doce: sött ris med knäckigt täcke
En söt portugisisk rispudding, ett alternativ till risgrynsgröten under julen.
Arroz doce: sött ris med knäckigt täcke
Mängd: 6 personer
Tillagningstid: 75 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 2.5 deciliter (dl) grötris
- 5 deciliter (dl) vatten
- 1 nypa salt
- 20 gram (g) smör
- 0.5 deciliter (dl) socker
- 1 liter (l) mjölk
- 1 st vaniljstång
- 3 st äggula
- 0.5 st citron - skalet
- 1 matsked (msk) råsocker
Instruktioner
Koka vatten, ris, smör och salt under lock i 10 minuter.
Halvera vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen. Tillsätt vaniljstången och kornen, socker och 5 dl mjölk till riset. Rör om och sjud under lock på mycket svag värme i cirka 40 minuter tills riset är mjukt. Ta upp vaniljstången.
Vispa samman rivet citronskal, äggulor och 5 dl mjölk. Rör ner i den heta gröten och sjud 5 minuter till 85 grader. Häll upp riset tunt på i ett fat eller i en form och låt svalna. Strö på tunt lager råsocker och bränn av med värmare till knäckigt täcke.
Servera gärna med pepparkakor och Albins julmos.