Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Arroz doce: sött ris med knäckigt täcke

Från 2013
Uppdaterad 02.12.2014 13:24.
Söt portugisisk rispudding
Bildtext Söt portugisisk rispudding
Bild: YLE/Strömsö

En söt portugisisk rispudding, ett alternativ till risgrynsgröten under julen.

Arroz doce: sött ris med knäckigt täcke

Mängd: 6 personer

Tillagningstid: 75 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 2.5 deciliter (dl) grötris
  • 5 deciliter (dl) vatten
  • 1 nypa salt
  • 20 gram (g) smör
  • 0.5 deciliter (dl) socker
  • 1 liter (l) mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 3 st äggula
  • 0.5 st citron - skalet
  • 1 matsked (msk) råsocker

Instruktioner

Koka vatten, ris, smör och salt under lock i 10 minuter.

Söt portugisisk rispudding
Bild: YLE/Strömsö

Halvera vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen. Tillsätt vaniljstången och kornen, socker och 5 dl mjölk till riset. Rör om och sjud under lock på mycket svag värme i cirka 40 minuter tills riset är mjukt. Ta upp vaniljstången.

Vispa samman rivet citronskal, äggulor och 5 dl mjölk. Rör ner i den heta gröten och sjud 5 minuter till 85 grader. Häll upp riset tunt på i ett fat eller i en form och låt svalna. Strö på tunt lager råsocker och bränn av med värmare till knäckigt täcke.

Servera gärna med pepparkakor och Albins julmos.

Mer om ämnet på Yle Arenan