Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bostad hyrs ut på adress som inte finns

Från 2013
Bildtext Här uppger bedragaren att bostaden ska finnas. Jämför fönstret på bilden inne i artikeln med fönstren på den här bilden!
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

För 350 euro i månaden kan man hyra ett rum på 20 kvadratmeter i en bostad på Gördelgatan 4 A på Skatudden i Helsingfors. Hyran kan anses vara förmånlig. Annonsen har i två veckor funnits på webbplatsen tori.fi. Men nu kan Yle Huvudstadsregionen avslöja att bostaden inte existerar. Inte ens adressen existerar.

– Den där bostaden finns inte i det här huset. På Gördelgatan finns bara ingångar till B- och C-trappan. A-trappan ligger vid Köpmansgatan. Det här är ett hörnhus som är långt över 100 år gammalt, säger Hasse Hägg, som är disponent för bland annat Gördelgatan 4.

Yle Huvudstadsregionen uppmärksammades på annonsen i samband med förra veckans nyhet om bostadsbedragare. Vår reporter uppgav sig vara intresserad av bostaden på Gördelgatan 4, som är den adress som står i annonsen. Enligt annonsen skulle rummen bli lediga vid årsskiftet och de hyrs ut av en holländsk-finländsk kvinnlig studerande som också bor i bostaden. De som hyr rummen skulle alltså vara underhyresgäster. Den som hyr ut bostaden kallar sig "Marie", men den som svarar på e-post kallar sig "Artur".

"Artur" uppger i ett mejl att bostadens exakta adress är Gördelgatan 4 A rum 2 B och att bostaden ligger på andra våningen. I ett tidigt skede påtalas också att en hyresgaranti på 560 euro krävs.

Bildtext Så här ser bostadens vardagsrum ut enligt den bild som "Artur" skickar per e-post. Bilden är ändå från en studentbostad i Stockholm. Och fönstren på Gördelgatan 4 ser inte ut som på bilden.

"Bilderna är helt säkert inte tagna på Gördelgatan 4"

På frågan om det är möjligt att se bostaden svarar "Artur" att det inte är möjligt eftersom han har lämnat landet och har tagit nycklarna med sig. Nycklarna skickas sedan med expresspost till Helsingfors efter att hyresgarantin har betalats. Orsaken till att bostaden hyrs ut är att "Artur" flyttat till England där han har ett nytt jobb. Men han kan skicka bilder på bostaden.

Han skickar sedan sju bilder på badrummet, köket, sovrummet, vardagsrummet och toaletten. Hasse Hägg säger att bilderna inte kan vara tagna från huset på Gördelgatan 4.

– Alla rum i gamla hus på Skatudden är avsevärt högre än de på bilderna. Höjden mellan golv och tak är alldeles för låg på de där bilderna. De ser ut att vara från ett nytt elementhus. De fönster som finns på bilderna finns inte på Skatudden, säger Hägg.

Så de här bilderna kan inte vara från huset på Gördelgatan 4?

– De är med 100 procents säkerhet inte härifrån. Om så skulle vara fallet skulle jag sluta som disponent, säger Hägg, som varit disponent på Skatudden i 30 år.

Men om man inte har varit här och ser bilderna från bostaden - förstår du då att man kan tro att de är tagna på Skatudden?

– Den här annonsören har säkert lyckats bedra flera gånger. Och han har säkert valt Skatudden för att stadsdelen är inne just nu. Samma sak gäller för Kronohagen och Ulrikasborg. Och när man ser på bilderna är de förstås lockande. Men om man ser på annonsen och på bilderna och går utanför huset märker man nog att det inte finns ett sådant här objekt i hela huset.

Bilderna är med 100 procents säkerhet inte härifrån. Om så skulle vara fallet skulle jag sluta som disponent.

En sökning på nätet visar att bilden på vardagsrummet som "Artur" skickat är tagen från en studentbostad i Stockholm.

"Våra resurser att granska alla annonser är begränsade"

På webbplatsen tori.fi tas annonsen bort efter att Yle Huvudstadsregionen tar kontakt. Sex personer uppges ha svarat på den och de ska nu kontaktas. Det är oklart om någon har betalat hyresgarantin.

Vd Jussi Lystimäki säger att alla annonser granskas innan de publiceras, men att deras resurser är begränsade.

– Den här annonsen ser ut att ha kommit från en kapad dator i Finland och inte till exempel från utlandet, vilket hade väckt vår misstänksamhet. Den har därför godkänts av oss. Men det är utmanande att reda ut bakgrunden till de annonser som läggs upp på vår webbplats, säger Lystimäki.

Bildtext Disponent Hasse Hägg säger att han är helt säker på att bostaden inte finns på Gördelgatan 4.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Men i det här fallet har er granskning tydligen misslyckats.

– Granskningen har fungerat, men vi har begränsade resurser att granska alla annonser. Och om allting ser äkta ut är det svårt för oss att avgöra om det är sant eller falskt.

Personen som lagt upp annonsen om hyresbostaden på Skatudden har nu svartlistats av tori.fi. Men det behöver inte hindra denne från att fortsätta med liknande verksamhet.

– Personen kan inte vara i kontakt med oss per e-post och den dator som använts är identifierad. Men de som gör sådant här är en del av organiserad brottslighet och brukar använda andra datorer. Verksamheten sköts ofta professionellt, men vi är i kontakt med Centralkriminalpolisen för utbyte av information.

Bostadens adress kontrolleras inte

Tori.fi har en grupp som är specialiserade på bostäder och som går igenom alla annonser som kommer in till webbplatsen, som är den största för hyresbostäder i Finland. Bostadens adress granskas ändå inte, utan granskningen fokuserar på den som lämnat annonsen.

– Annonserna läses igenom och vi kontrollerar alla bilder. Vi går också igenom e-postadresser och reder ut från vilket land den som lämnat annonsen är. Vissa nyckelord kontrolleras också, säger Lystimäki.

I annonsen om hyresbostaden på Skatudden finns inte det fullständiga namnet på den som hyr ut och inte heller ett telefonnummer. Enligt Lystimäki ska de som använder tori.fi få vara anonyma om de vill. Tori.fi:s upprätthållare har ändå mer information än vad som syns utåt på webbplatsen.