Puska glad över nya hälsosiffror

Avgående överdirektören Pekka Puska vid Institutet för hälsa och välfärd THL är nöjd över de senaste hälsosiffrorna som offentliggjorts i dag. Rökningen är nu på rekordlåg nivå bland män - och det här är fantastiskt, säger Puska. Nästan alla män rökte efter kriget, 60 procent på 1960-talet och 19 procent år 2013, det är historiskt, säger han.
- De sjunkande siffrorna får betydelse också för cancerstatistiken - lungcancer bland män har minskat dramatiskt, säger han, siffran har minskat med omkring 80 procent. Rökning bland kvinnor har minskat år för år. Också samhället börjat bli allt rökfriare. Ur europeisk synvinkel är våra uppgifter intressanta, framhåller han.
Det var en uppenbart lättad Puska som presenterade levnadsvanorna för våren 2013. Mycket har hänt under hans karriär.
- Jag minns när unga män dog i hjärt- och kärlsjukdomar då vi sparkade igång Karelenprojektet, minns han. Jag är priviligerad över att ha fått vara med i det här hälsofrämjande arbetet, säger han. Många finländare har sett över sina matvanor.
Smörboomen går tillbaka
- Vi ser att smörboomen går tillbaka och finländarna börjar återgå till våra kostrekommendationer. Tydligen måste vi visa på kolesterolstatistik som såg ut att börja gå mot det sämre igen efter år av nedåtgående trend. Många vaknade upp, och det kanske behövdes, säger Puska.
Människorna är mer och mer intresserade av sin hälsa och de vet att vad man äter har betydelse för hur man mår.
Övervikten kvarstår

- De goda nyheterna är att övervikten inte ökar, den har stagnerat. Går medelvikten ner återstår ännu att se. Man har talat mycket om att få ner vikten hos den unga generationen. Om övervikten faktiskt har stagnerat så är det nog goda nyheter, säger Puska.
Många vill själva välja sina motionstider
Yle Nyheter pratade med Margareta Holmberg om hennes motionsvanor apråpå THL-rapporten. Holmberg säger att hon vill välja när och vad hon vill göra i motionsväg.
- Ibland kanske jag känner mig mindre social och då går jag gärna in i salen där man kan motionera virtuellt, säger hon. Instruktören håller timme på en datorskärm och de som deltar i timmen får göra rörelserna i lugn och ro.
- Vill jag konditionsträna så trampar jag på motionscykeln, säger hon. För mig är det viktigt att kunna välja vilken form av motion jag själv känner för.
Konditionssalarna flexibla
Vid Lady Line Grankulla uppger klubbmanager Riitta Karppinen att man erbjuder service mellan 6-22 - vissa tider på dygnet kan kunderna komma in till salen med egen nyckel.
- Det här är nog trenden i dag, säger hon, att folk själva väljer tidpunkt och motionsform. Vi erbjuder virtuella träningstimmar och de har varit populära, säger Karppinen.
Läs också:
Vi är tjocka men röker mindre