Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen vägrar ge Berlusconis pass

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi vill resa till Belgien, men polisen vägrar ge hans pass tillbaka, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Berlusconis pass konfiskerades då han dömdes för skattefusk i somras.

Europaparlamentets högergrupp EPP har bjudit in Berlusconi till sin träff i Bryssel. Berlusconis jurister har krävt att Berlusconi ska få resa och de har hänvisat till Schengenavtalet om fri rörlighet. Rättens svar lyder att avtalet gäller endast EU-medborgare med giltiga resedokument, vilket Berlusconi inte har.

Berlusconi har upprepade gånger hävdat att han inte tänker fly landet, eftersom han vill fortsätta inom den italienska politiken och som ordförande för partiet Forza Italia. Enligt Reuters är det möjligt att polisen inte litar på att Berlusconi talar sanning. På 1990-talet dömdes den dåvarande premiärministern Bettino Craxi för mutor, men han flydde till Tunisien, där han levde sina sista år.

Berlusconi väntar fortfarande på avgörande i två andra rättsfall där han anklagas för att ha missbrukat sin tjänsteställning och köpt sex av en minderårig.