Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Små och medelstora företag regionens lokomotiv

Från 2013
Julsmyckning i köpcentret Skanssi
Bildtext Designföretag samarbetar kring julen i Skanssi
Bild: Yle/Linus Hoffman

De små och medelstora företagen är nu regionens ekonomiska lokomotiv då stor- och exportindustrin hostar.

Men för att klara sig krävs både nytänk och samarbete. Det har designföretaget KLO Design i Åbo erfarenheter av.

Faktaruta

Företag med mindre än 250 anställda räknas som små och medelstora.

50 procent av invånarna i Egentliga Finland jobbar inom små och medelstora företag.

I regionen finns 25 000 små och medelstora företag.

Sysselsätter 94 000 personer.

Genererar över 620 miljoner euro i samfundsskatt.

- Vi är fem småföretagare inom designbranschen som valt att samarbeta så att vi kan ha gemensamma satsningar, säger vd Dani Aavinen. Då kunderna inte längre hittar till oss måste vi komma till kunderna.

Designföretagen har därför nu inför jul byggt upp pop-up affärer i varuhus runtom i landet. I bland annat Hansakvarteret och Skansen hittar kunderna designtorget.

- Det ger styrka då vi är fler och det är bättre att vara flera små än en stor aktör, säger designern Mia Battilana vid Kotona Design. Nu kan vi dessutom sälja och marknadsföra våra produkter tillsammans.

Enligt ny forskning framtagen av Egentliga Finlands företagare blir de små- och medelstora företagens roll som sysselsättare allt större. Redan nu jobbar hälften av regionens invånare på små och medelstora företag och i framtiden förväntas den här siffran stiga.

- Nog kan man säkert kalla oss för sysselsättare då vi förutom oss själva också sysselsätter ett antal anställda och några underleverantörer i regionen, säger Aavinen. Men vägen hit har inte alltid varit så lätt och det krävs mycket tålamod att nå upp till en posiition där du kan börja anställa folk förutom dig själv.