Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Satelliten Gaia fick lyckad avfärd

Från 2013
Uppdaterad 19.12.2013 16:46.
Uutisvideot: Gaia-luotain sinkaistiin avaruuteen Ranskan Guayanassa - Spela upp på Arenan

Med ett klart ljus och en våldsam hastighet sköts satelliten Gaia upp till sin omloppsbana i torsdags. Det är fråga om en av de mest ambitiösa vetenskapliga rymdprojekt någonsin.

Väderförhållandena var idealiska då Gaia sköts upp, tack vare det klara vädret kunde man tydligt se satelliten fara iväg mot sin omloppsbana.

Satelliten ska avbilda kring en miljard av Vintergatans över 200 miljarder stjärnor. Det ska bli den mest detaljerade tredimensionella kartan av galaxen. I kartan ska det också ingå information om stjärnornas rörelser, temperatur, färger och ålder.

Förutom att kartlägga stjärnor kommer Gaia också samla in information om andra rymdfenomen, såsom astroider och kometer.

Den här informationen ska hjälpa till att besvara gåtor om galaxens uppkomst och framtid.

Bild: ESA

Satelliten Gaia sköts upp med hjälp av en Sojuz-raket i Franska Guyana klockan 11.

Satellitens omloppsbana ligger 1,5 miljoner kilometer från jorden och färden dit räcker en månad. Positionen är vald så att Gaia kan vända sig bort från hettan och ljuset från solen och fokusera på resten av universum.

Satellitprojektet har pågått i tjugo år. Finländska Timo Prusti är vetenskaplig ledare för projektet vid Europeiska rymdmyndigheten ESA.

Läs också:
Europa kör förbi USA i rymden

Diskussion om artikeln