Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Journalistens spelregler

Från 2013
Uppdaterad 24.01.2018 12:32.
En kille som fotograferar klotter inne i ett övergivet hus.
Bildtext Man får inte fotografera var som helst utan måste ibland be om lov.
Bild: YLE

Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

Det är alltid bra att tillsammans i klassen diskutera vilka slags ämnen som lämpar sig för publicering. Det finns massvis med ämnen i samhället och i er närmiljö, det kan till exempel handla om fenomen eller händelser som innehåller en nyhet av något slag. Viktigast är att ämnena ni väljer känns relevanta just för er.

Vissa ämnen är känsligare än andra, och då är det viktigt att fundera på hur man behandlar dem. Stil och ton är avgörande. Våra nyhetsmentorer hjälper vid behov till att avgöra vad som fungerar eller inte.

Försök vara så objektiv som möjligt

Det är viktigt att noggrant kontrollera sina nyhetskällor, särskilt om man baserar sin nyhet på uppgifter från andra medier. Man ska inte utgå från att det som har publicerats på annat håll automatiskt stämmer. Rykten eller spekulationer duger inte heller som grund för en nyhet.

Journalistens uppgift är inte i första hand att ta ställning, utan att försöka behandla ämnet så objektivt och mångsidigt som möjligt. Egna åsikter eller reflexioner passar bättre i till exempel kolumner (här kan du läsa om skillnaden mellan en nyhet och en kolumn).

Var kan jag fotografera och filma?

Lagen om upphovsrätt skyddar fotografier, videon, musik etc. Det betyder att någon oftast äger rättigheterna till materialet, även om det ligger ute på webben. Man kan alltså inte använda sådant i nyhetsartiklar eller inslag utan lov och/eller att betala ut ersättning. Enklast och säkrast är det därför om ni tar bilderna själva. Här finns tips på hur ni lyckas med bildsättningen!

Man får fotografera eller filma på de flesta allmänna platser (gator, torg, busstationer, flygplatser och andra offentliga ställen). Däremot är det inte tillåtet att utan tillstånd fotografera eller filma på platser som omfattas av den så kallade hemfriden det vill säga bostäder, sommarstugor eller andra privata platser. Dessutom är det alltid skäl att fråga om lov om man vill ta bilder dit allmänheten normalt inte har tillträde, till exempel fabriker eller arbetsplatser.

Är du osäker på något? Kontakta i så fall någon av mentorerna eller projektkoordinatorn för att fråga om hjälp.

Nyttiga länkar

Yles etiska regler

Journalistreglerna