Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Julmusik från Kronoby

Från 2013
Uppdaterad 07.01.2014 09:34.
Programmet är inte längre tillgängligt

Julmusik från Kronoby kyrka

Kronoby gymnasium och Ådalens skola har igen en gång bjudit på julmusik i Kronoby kyrka. Det är nu för femte gången. Allt började 2005 efter att eldsjälen Malin Storbjörk blivit anställd som musiklärare i hemkommunen Kronoby. Före det hade hon bland annat hunnit med att vara ledare för gospelkören His Master's Noise, kören Amigo Choral och Wegeliuskören.

Ny stor skolkör

Efter 2005 är inget sej likt inom musiken i Ådalens skola och Kronoby gymnasium. När Malin hade jobbat ett år i Ådalens skola gav hon ut ett meddelande via skolans centralradio. Hon inbjöd intresserade elever att komma till skolans festsal för att starta en skolkör. Till den samlingen kom det omkring 100 intresserade elever, massor av pojkar. Inför julen 2006 jobbade Malin och eleverna för en julkonsert i kyrkan. Intresset var stort. 160 sångglada elever. Eleverna var eld-och-lågor inför projektet. Vi hade till och med en gosskör.

Eleverna stannar kvar

- Bland årets sångare finns elever som var med när det begav sej. Sångarna i sångensemblen Almost a Dozen var på nian och i Aglepta var på sjuan. Jag har haft den stora förmånen att få följa med dem, skola upp dem hela vägen. 2008 sändes julkonserten i Radio Vega och det kändes jättefint att få höra sina elever sjunga i radion.
Det kräver en massa arbete att förverkliga en konsert med över ett hundra sångare i olika sammansättningar. Och speciellt detta år när en av landets bästa orkestrar, Mellersta Österbottens kammarorkester, medverkade.

Lång planering

- Jag satte igång med planeringen för drygt två år sedan. De första övningarna hade vi i maj detta år. Och i augusti träffade jag första gången årets sjuor och kunde därefter sätta ihop det slutliga programmet.

Ett gemensamt projekt

- Denna julkonsert är ett projekt som skolorna helhjärtat stöder. Vi har en arbetsgrupp med kolleger från båda skolorna för en hel del av det praktiska. En stor del av eleverna är med bland sångarna. Det är mycket som skall organiseras för att det skall fungera i skolorna med övningar, kläder, förlängd skoldag, extra bussturer, extra körtrallar osv. Men jag måste säga att jag njuter av att få jobba med helheter, med att få skapa.
Och i år var det ett stort lyft när Mellersta Österbottens kammarorkester kom med.

En fantastisk resa

- Det har varit en fantastisk resa med ungdomarna och orkestern när vi tillsammans fått jobba med detta projekt!
Jag är både rörd och tacksam när jag ser vad som händer kring mej, när man ger utrymme för ungdomarna.

Malin Storbjörk, musikalisk ansvarig
Leif Lindgren, tv-regissör