Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Krans på styroxbotten

Från 2013
Uppdaterad 25.11.2016 16:02.
Strömsö inslag: Snabba kransar - Spela upp på Arenan

Kransar i olika material hör starkt till våra jultraditioner. De mest traditionella är kransar av lingonris, granris eller enris som vi dekorerar och hänger på vår ytterdörr som en välkomsthälsning - God Jul och välkommen in till oss! Kransar kan dock göras nästan i vilket material som helst och teknikerna är också de lika många.

Den här gången använde vi en färdig botten i styrox. Den är lätt att använda och lämplig för olika tekniker, framförallt då man jobbar med barn. Man kan sticka grejer i den, använda knappnålar, limma och linda.

Att göra floristik med barn är roligt och spännande, slutresultat blir ofta något nytt och oväntat. Så eftersom barn inte har den belastning som vi vuxna ofta släpar på. Vi kunde ta lärdom av barnen och locka fram den ohejdade skaparglädjen inom oss!

Jag gjorde min krans med knappnålsteknik. Välj knappnålar med eller utan glashuvud eller specialknappnålar, t.ex. svarta nålar.

Som material använde jag eklöv som jag samlat på gården, kanelstänger, papperssnöre och ett härligt tjockt filtgarn.

Jag började med att täcka in hela kransen med eklöv. Filtgarnet knöt jag knutar på innan jag fäste det ovanpå löven. Kanelstängerna förenade jag med papperssnöre till en girlang överst på kransen.

Maya skapade sin krans med hjälp av mattrasor som hon lindade kring kransen och sedan dekorerade enkelt och stiligt. Mattrasor är ett gott exempel på spännande och lite udda material för kransar.

Då du planerar din krans, tänk på att välja fukttåliga material om du gör kransen för utomhusbruk. Sedan är det bara att låta skaparglädjen flöda!

Mer om ämnet på Yle Arenan