Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vi vill lyfta fram medkänslan igen"

Från 2013
Uppdaterad 27.12.2013 20:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Video- och webbprojektet tipsar folk om vad de kan göra för barnen i Syrien. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett gäng skådespelare med bland andra Tobias och Linda Zilliacus, Krista Kosonen, Ville Virtanen och Tommi Korpela slår ett slag för de utsatta barnen i Syrien. De lanserar ett video- och webbprojekt med handfasta tips och idéer för vad en vanlig finländare kan göra för att hjälpa barnen i Syrien.

På webbplatsen www.inhimillisyydenpuolesta.fi publicerar de den 27 december sammanlagt sex videor, fem på finska och en på svenska. Filmerna har stark vardagsförankring och ska sänka tröskeln att diskutera svåra, till synes hopplösa frågor, såsom Syrien och barnens utsatta läge.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Skådespelare lyfter fram Syriens barn - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De publicerar videor efter hand enligt modellen 2+2+2 och hoppas att deras sida med handlingsförslag får stort genomslag i sociala medier. Videorna har arbetsnamnet "Paahtoleipää odotellessa" (Fritt översatt: i väntan på rostbrödet).

Syriska Lana var en väckarklocka

- Vår utgångspunkt var frustrationen över att inte kunna göra något för alla dem som lider.Sedan ville vi återuppväcka känslan av medmänsklighet - att man hjälper den som behöver hjälp, säger teaterproducent Matilda Sundström.

Sundström säger att fallet med den syriska flickan Lana, som Yle Nyheters Jessica Stolzmann rapporterat om fick dem att reagera.

- Hennes fall fick oss att känna att "så här kan vi inte ha det mera". Vi vill också ta ställning i frågan att Finland tar in väldigt lite flyktingar och invandrare, säger Sundström.

- Vi vill leva i ett land där vi kan säga att vi kan vara stolta över att vi välkomnar dem som vill komma hit, summerar Sundström.

Skriv brev, ordna lopptorg eller demonstrera

Skådespelare lanserar videoprojekt för Syriens barn
Bildtext Det är ett massivt videoprojekt på tre språk.
Bild: Yle

Sundström berättar att hon tillsammans med några vänner började skriva brev till inrikesminister Päivi Räsänen och andra som har inflytande i det här landet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Matilda Sundström är en av initiativtagarna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Så beslöt vi oss för att göra flera videor och alla de skådespelare vi kontaktade ville vara med. Videorna är gjorda på frivillig grund utan ersättning.

- Vi vill visa att det går att påverka väldigt mycket på individuell nivå. Vi vill utmana folk att göra saker för att det känns bra och det hjälper andra, säger koordinator Ville Vuorelma, som till vardags studerar vid Hanken.

Bred uppslutning

Projektet har aktiverat skådespelare på bred front, över språkgränserna. I filmerna medverkar Laura Malmivaara, Ville Virtanen, Sari Siikander, Jorma Uotinen, Krista Kosonen, Tommi Korpela, Linda Zilliacus, Pelle Heikkilä, Manuela Bosco, Joonas Saartamo, Outi Mäenpää och Tobias Zilliacus

Manus & regi: Tobias Zilliacus, Kamera: Jonatan Sundström, Klipp: Nina Ijäs

Med i kärngruppen som driver projektet återfinns Annina Blom, Tobias Zilliacus, Pelle Heikkilä, Jonatan Sundström, Ville Vuorelma och Matilda Sundström