Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Samåkning med främmande blir vanligare

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2014 16:38.
Bildtext Samåkarna Simo Luotola, Annuliina Ikäheimo och Teemu Antila känner inte varandra sedan tidigare.

Vartefter jultågen fylls ökar aktiviteten på samåkningsforumen på nätet. Miljövänligt, socialt och billigt - javisst! Men hur säkert är det egentligen att åka med främmande människor?

Det har blivit vanligare att folk söker främmande människor att samåka med via nätet - främst genom forumet kimppa.net eller i kimppakyyti-grupper på Facebook. Fenomenet har hittat hit via Europa där samåkningsforum länge har varit populära. Tyska Mitfahrzentrale påstår sig ha kring 700 000 användare.

Men hur säkert är det egentligen? Vad är egentligen skillnaden mellan att lifta vid vägrenen och att jaga chaufförer via nätet?

Radiohusets reporter slöt upp med en samåkningsgrupp som fått kontakt med varandra via gruppen Kimppakyyti på Facebook. Reportern som är något nojig när det kommer till vinterföre och främmande chaufförer försökte i förväg kolla upp chauffören via Facebook - men enbart namn och bild säger inte så mycket om körstil.

Chauffören Annuliina Ikäheimo visar sig dock vara en kvalificerad chaufför. Hon har fått napp av två manliga passagerare i tjugoårsåldern. Bilfärden startar från Tölö i Helsingfors och fortsätter via Tammerfors, Pirkkala flygplats, Ylivieska och avslutas i Kalajoki. Passagerarna delar på bensinkostnaderna.

Ikäheimo ser bara fördelar med samåkning.

- Resan blir billigare, trevligare och mera miljövänlig än om man reser ensam om man ändå måste välja bilalternativet. Jag tar min hund med på returresan och tar därför hellre bilen än tåget. Dessutom kommer jag att ha många julklappar med mig på hemvägen, säger Ikäheimo som använt samåkningsforum i några år redan.

Är du inte orolig för att råka ut för medpassagerare med skumma avsikter?

- Jag har aldrig varit rädd när jag har samåkt - jag litar på människor. Men om någon verkar suspekt behöver jag inte sätta mig i samma bil som den personen.

Äldre konstapel Jeanette Rönnqvist på rörliga polisen är personligen positivt inställd till fenomenet.

- Fördelen med att komma överens via nätet är att man har lite större möjligheter att kolla upp de man åker med. Jag känner flera konstaplar som använder sig av samåkningsforumen för resor på fritiden.

Men hon tillägger att det givetvis lönar sig att vara på sin vakt.

- Man ska förstås inte vara dumdristig. Jag rekommenderar till exempel inte att man sätter barn att åka ensamma med en samåkningsgrupp, säger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan