Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pengar till renoveringen av finska gymnasiet i Jakobstad

Från 2013
Uppdaterad 20.12.2013 15:51.
Etelänummi skola
Bildtext Arkivbild

Gymnasiediskussionen i Jakobstad tar ny fart. Undervisningsministeriet har gett det finska gymnasieprojektet i Jakobstad 1,8 miljoner euro i statsbidrag för 2015. Gymnasieutbyggnaden är tänkt att ske i anslutning till Etelänummi skola.

- Det här är en mycket välkommen julklapp, säger stadsdirektör Mikael Jakobsson.

- Det är mycket bra men vi skulle ha behövt ett större bidrag. Vi får hoppas att det kommer mer om ett år, säger finska bildningsdirektören Juha Paasimäki.

Det finska gymnasiet i Jakobstad verkar för tillfället i samma utrymmen som det svenska gymnasiet. Mögelproblem i Språkbadsskolan ledde till att finska gymnasiet måste lämna sina tillfälliga utrymmen och ge plats åt Språkbadsskolan. Debatten var livlig i våras när det skulle beslutas var finska gymnasiet skulle inhysas. Nu är frågan och debatten aktuell igen.

- Den diskussionen tar vi i så fall i januari, nu ska vi fira jul, säger Jakobsson.

Det finska gymnasieprojektet har varit aktuellt i många år i väntan på statsbidrag.

- Det har stått i kö länge och tack vare våra rikspolitiker som har tryckt på för att vi ska få bidraget har det nu gått genom, säger Jakobsson.

Projektet har kritiserats för de höga kostnaderna på över 7 miljoner euro och det återstår att se vilka politiska beslut som ännu fattas i ärendet.

Undervisningsministeriet har också reserverat Chydenius skola i Karleby drygt en miljon euro i renoveringspengar för år 2017.