Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Demonstration mot rasism också i Finland

Från 2013
Uppdaterad 20.12.2013 15:10.
Bildtext Maryan Abdulkarim är en av arrangörerna till demonstrationen i Helsingfors.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

En ny demonstration mot rasism kommer att hållas i Kärrtorp i Stockholm på söndagen som protest mot att den senaste fredliga anti-rasistdemonstrationen attackerades av nynazister.

Ett trettiotal män med kopplingar till Svenska Motståndsrörelsen, SMR, angrep i söndags den fredliga demonstrationen med bland annat glasflaskor. 26 personer anhöllls misstänkta för våldsamt upplopp. Flera personer skadades i attacken.

Polisen fick hård kritik för sin insats efter nazistattacken trots att de fått information om att demonstrationen kunde attackeras.

Det är Nätverket Linje 17 mot rasism som ordnar den nya demonstrationen i Kärrtorp den 22 december. Över 14 000 personer har meddelat på Facebook att de kommer att delta i evenemanget.

Bildtext Den svenska polisen fick kritik för sin insats efter nazistattacken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bland annat Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och flera av hans partikolleger har meddelat att de delta i demonstrationen.

- Vi tolererar inte att demokratiska demonstrationer utsätts för våld och hot, säger Löfven till Aftonbladet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommer också att vara på plats. Sverigedemokraterna meddelar att de inte deltar vid demonstrationen. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer också att utebli.

Liknande manifestationer hålls också i fjorton andra städer i Sverige under de närmaste dagarna.

"Vi förväntar oss inte något våldsamt motstånd"

Också i Finland kommer en demonstration mot rasism att ordnas på söndagen. Demonstrationens syfte är att visa solidaritet med antirasisterna i Stockholm och att demonstrera mot diskriminering, rasism och nynazister.

Maryan Abdulkarim är en av arrangörerna till stödddemonstrationen som kommer att hållas i Helsingfors.

- Den antirasistiska motståndsrörelsen är väldigt utbredd inom Norden och vi samarbetar aktivt kring arbetet mot rasismen, säger Abdulkarim till Yle nyheter.

I Sverige har polisen kritiserats för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa våldet mot demonstrationen. Har ni förberett er för eventuellt våld?

- Vi har anmält demonstrationen till polisen. Vi förväntar oss inte något våldsamt motstånd, men om något sådant skulle förekomma litar vi på att polisen tar hand om saken.

Hur skiljer sig Sverige och Finland i fråga om rasismdiskussionen?

- I Sverige har man hunnit längre i diskussionen. Det ser man också på att tusentals personer har anmält sig till söndagens demonstration, säger Abdulkarim.

Flera politiker i Sverige har meddelat att de kommer att delta i demonstrationen i Kärrtorp. Kommer några finländska politiker att delta i stöddemonstrationen i Helsingfors?

- Jag kände inte till att svenska politiker kommer att delta i demonstrationen, men det är ju fantastiskt. Bland annat Dan Koivulaakso, medlem av Helsingfors kommunfullmäktige och tidigare ordförande för Vänsterunga, kommer att delta här. Alla som vill protestera mot rasism är välkomna med.

Demonstrationen i Stockholm kommer att hållas i förorten Kärrtorp där det förekommit problem med rasism. Kunde demonstrationen hållas i en förort också i Finland?

- Ja, det vore också möjligt. Söndagens demonstration kommer ända att hållas vid Havis Amanda eftersom det ligger nära Sveriges ambassad och för att det är centralt och lätt för folk att ta sig dit, säger Abdulkarim.

(Källor: DN, Aftonbladet, SR)

Läs mer på Helsingfors-demonstrationens Facebooksida.

Diskussion om artikeln