Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättvisan är inte rättvis

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 11:06.

Jag sitter nu i en bil på väg till flygplatsen. De bara kom och sa att mitt visum inte är giltigt. Den upprörda rösten i telefonen tillhörde Robert Amsterdam, en av Michail Chodorkovskijs advokater som jag hade blivit bekant med under Chodorkovskijs första år i häktet.

Amsterdam var väldigt frispråkig och djupt engagerad i sin klients öde och det ledde till att han blev tvungen att lämna Ryssland. Senare råkade vissa av de ryska advokaterna kring oljemiljardären Chodorkovskij också ut för en del tråkigheter men ingen blev lika hårt behandlad som Amsterdam.

Det är förstås nyheten om att Michail Chodorkovskij har benådats som får mig att tänka på honom och hans advokater.

Chodorkovskijs öde har delat åsikterna och väckt mycket känslor både i Ryssland och utomlands. Jag är övertygad om att han har dömts på väldigt oklara grunder men samtidigt är jag lika övertygad om att han har begått brott som han inte har dömts för.

Jag tror nämligen att ingen av dem som har blivit alldeles ofattbart rika i Ryssland har blivit det utan att tumma på några lagar. Om Chodorkovskij hade dömts för det han verkligen har gjort hade det inneburit att nästan alla rika företagsledare borde ha åkt in i finkan på likadana grunder.

Fallet Chodorkovskij är inte en entydigt juridisk fråga utan det har en politisk dimension. Därför måste han dömas för brott som bara han skulle ha kunnat begå. Att också ett antal anställda vid hans bolag Jukos råkade illa ut var oundvikligt för att övertyga omvärlden om att rättsprocessen mot bolaget och dess ägare var rättmätig.

Det fula i det här är att inte alla behandlas lika. Om oligarkerna har blivit rika genom att begå brott ska de alla skaka galler eller så ska alla gå fria.

Och när jag har skrivit det börjar jag skratta. I själva verket tror jag inte alls att livet är så rättvist. Varken i Ryssland eller någon annanstans.

Möten och människor