Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Årets bästa musikvideo

Från 2013
Uppdaterad 01.01.2014 11:56.
Bildtext Kasta dig på en wrecking ball och låt julen börja!

Vad har året 2013 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionens årets favoriter. Vi börjar med årets bästa video.

Lintsi: Miguel - Candles in the Sun

Jag som annars älskar Miguel hade svårt att ta till mig låten Candles in the Sun till en början. Det var egentligen först när jag såg musikvideon som poletten trillade ner. Videon är väldig simpel, men stark och framförallt sabla fin. Den belyser samhällsproblem på ett avskalat men träffsäkert sätt och jag kan inte komma på en musikvideo som stöder en låt och i synnerhet en låttext mer än den här.

Petter: Robin Thicke - Blurred Lines

När vi summerar 2013 är det en fråga som genast dyker upp. Var var du när du för första gången såg Robin Thickes video till Blurred Lines? Det är inget snack om att det här är årets mest omtalade video. Det är också årets mest nakna video.

Som feminist har jag inga problem med videon. Robin Thicke har all rätt att förnedra sina kvinnliga dansare, precis som Madonna har all rätt att förnedra sina manliga dansare. Musikvideor är fiktion och bra fiktion kan inte alltid vara jämställd. Förhoppningsvis blir 2014 ett musikår som speglas visuellt i både svulstiga tuttar och sexigt guppande manslemmar.

Framför allt är det här en bra video.

Catzo: Miley Cyrus - Wrecking ball

Jag kommer ihåg när jag såg Wrecking ball för första gången, jag var helt mind blown. Ända sedan början av sommaren hade jag sneglat åt Miley Cyrus håll och tyckt att fan, hon verkar ju ha blivit ganska häftig. Hon twerkade i en enhörningsdräkt och sjäng om fester i USA. Och sen kom den, som en bomb. Jag älskade hur sura folk blev på videon, jag älskade all uppståndelse kring Miley, jag älskade att hon var så smart att hon insåg att hon kan göra vad fittan hon vill - och vinna på det. För det är det enda hon gjort, vunnit på det.

Regissören Terry Richardson har lyckats skapa en video som samtidigt är fragil och så sjukt sensuell. Det kittlar alltid i hela min kropp när jag trycker igång videon. Wrecking ball är en sjukt snygg video där Miley bryter ner hela sin gamla image, både bildligt och bokstavligt. Plus att hon slickar på en slägga. Hur jäkla coolt?

Anka: Kanye West - Black Skinhead

Jag har aldrig riktigt gillat Kanye West, och trodde inte heller att jag någonsin skulle börja göra det. I år var ändå året jag fick äta upp mina ord. Videon till Black Skinhead har fångat mig totalt. Redan från första sekund tar den tag i tittaren och gör en nyfiken. Den är både äcklig och fascinerande. Han är hård, tuff och rappar halvt naken i ett varggap. Kan man kräva mer än så? Jo, en bra låt förstås, och det är Black Skinhead definitivt.

Alla årskrönikor
Årets bästa musikvideo
Årets bästa film
Årets bästa comeback
Årets mest intressanta skandal
Årets finlandssvenska kreatör
Årets mest sevärda tv-serie
Årets album
Årets bästa spelning
Årets best ever!