Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Året med Obs debatt

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 13:35.
Bild: Yle

Årets sista sista Obs debatt är avklarat. Twitterbloggen sammanfattar året med debattprogrammet. Vilka var topparna? Vilka var flopparna? Vad kommer vi att minnas? Här ett plock bland godbitarna ur året som gått.

Tittarna

Allt som vi gör har vi gjort för tittarna. Utan tittare inget Obs debatt. Vi hoppas (och tror) att tittarna har varit nöjda med oss. Vi har i alla fall varit nöjda med våra tittare.

Men om vi skall vara helt ärliga (vilket vi väl skall?) så har vi nog inte alltid kunnat leverera det som tittarna önskat.

Gästerna

Att göra ett debattprogram utan gäster är lika omöjligt som att göra ett interaktivt TV-program utan tittare. Det känns som om Obs debatt under året blivit ett allt mer etablerat program bland våra beslutsafattare och de har också tagit sig tid att gästa vår studio.

Män eller kvinnor?

Ett ständigt återkommande tema som vi får feedback kring är valet av studiogäster. Ena veckan är det för många kvinnor i studion, en annan vecka är det för många män. Aldrig är det riktigt bra. Kan ändå försäkra att redaktionen strävar efter en jämn könsbalans. Någon kvotering kommer vi ändå inte att gå in för. I ett debattprogram är åsikt viktigare än kön.

Twitter

Obs debatt är ett interaktivt program. Tittarna skall ha möjlighet att delta i debatten på Twitter eller per sms. Vi har utvecklat tekniken för att får in era tweets i sändningen, men framför allt har twitteraktiviteten klart ökat under året. Det är vi glada för.

Twitterstorm

En debatt som verkligen fick fart på twittrarna var debatten om Jeppis-pride. Dvs planerna på en Pride festival i Jakobstad.

Svenskfinland

En av höjdpunkterna under året var nog när kulturprofilen Merete Mazzarella drabbade samman med Konstsamfundets ordförande Christoffer Taxell. Mazzarella var varken nöjd med Taxells debatteknik eller med sätter Konstsamfundet sköter sina tidningar på.

Tahdon

En av årets debatter där interaktiviteten var som störst var diskussionen om samkönade äktenskap. Och åtminstone på basis av reaktionerna i de sociala medierna var prästen Tomas Ray den som drog det längsta strået i debatten. Han fick nämligen en sida tillägnad sig på Facebook.

Utslagana unga

Före detta missbrukaren Benjamin Sidorov gjorde ett starkt intryck när han besökte studion och öppet berättade om sin tuffa uppväxt.

Laxdebatt

Fritidsfiskare mot yrkesfiskare. Vår laxdebatt fick fart på både skådespelaren Jasper Pääkkönen och riksdagsledamot Christina Gestrin.

Spännigar på redaktionen

Obs debatt är inte Strömsö. Det går inte alltid som i Strömsö i Obs debatt. Ibland blir det slitningar på redaktionen. Ibland är det en grå vardag på redaktionen.

Twitterbloggen