Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Årets album

Från 2013
Uppdaterad 01.01.2014 11:52.
Bildtext Dev Hynes går under artistnamnet Blood Orange.
Bild: Stacey Mark / Yle

Vad har året 2013 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionens årets favoriter.

Vi har lyssnat på musik varje dag och ny musik varje vecka. Det kan nästan klassas som att vi fått musikoverload här på redaktionen. Här kommer våra främsta albumtips från 2013.

Lintsi: Blood Orange - Cupid Deluxe

I mitt stilla sinne hade jag redan utsett Blood Oranges album Cupid Deluxe till årets album. Sen hörde jag två låtar från Beyoncés nya, självbetitlade album och blev rädd. Vilken tur att jag är snål och inte kommer att köpa hennes album (ännu), så Dev Hynes är än så länge outmanad på tronen för år 2013.

Catzo: The National - Trouble Will Find Me

When I walk into a room / I do not light it up / Fuck / So I stay down / With my demons

Redan innan jag kollade Spotifys årssummering för min egen del visste jag att The National skulle vara med på listan. Aldrig har en skiva passat min sinnestämning så väl som Trouble Will Find Me. Jag ynkar, gråter, myser och kryper ihop i fosterställning. Det här är vinterdepressionens bibel. Lyssna till exempel på Deamons: When I walk into a room / I do not light it up / Fuck / So I stay down / With my demons. Matt Berninger är ångesten personifierad.

Anka: Haerts - Hemiplegia

Sällan har jag väntat så länge på ett album som på detta. Och då är det dessutom bara en ep. Jag hörde bandet första gången i december 2012, och sedan dess har jag väntat på mer material från det lilla Brooklynbandet. I många månader fanns det bara EN låt som jag kunde lyssna på, på repeat. I höstas släppte de äntligen Hemiplegia, och den gjorde mig inte besviken. Nu hoppas jag bara på ännu fler låter under 2014. Och en spelning i Finland.

Petter: Daft Punk - Random Access Memories

En kort anekdot från sommaren förklarar hur vansinnigt stor den här skivan var. Jag kör bil och stannar till för att köpa ett mellanmål som jag kan äta i parken. Den finlandssvenska radiokanalen spelar Get Lucky när jag stannar bilen. När jag kommer in i matafffären spelar radion fortfarande Get Lucky, men den här gången är det en annan radiokanal. Målgruppen för den här kanalen är finska tanter.

Tyvärr var Daft Punks skiva så briljant, kommersiell och lättuggad att den blev fullständigt sönderspelad. Redan i mitten av sommaren hatade landets DJ Get Lucky. Idag kan jag inte hör mer än fem sekunder från skivan innan jag drabbas av illamående. Random Access Memories - var - årets skiva. På gott och ont.

Det här videoklippet har spelats 150 miljoner gånger.

Alla årskrönikor
Årets bästa musikvideo
Årets bästa film
Årets bästa comeback
Årets mest intressanta skandal
Årets finlandssvenska kreatör
Årets mest sevärda tv-serie
Årets album
Årets bästa spelning
Årets best ever!