Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Vilket format ska nyheten ha?

Från 2013
Uppdaterad 03.06.2016 13:31.
Läsa nyheter via pekplatta.
Bild: YLE/Mirjam Heir

Här hittar man anvisningar för hurudant format nyheterna bör ha. Eftersom Nyhetsskolan är en del av Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

Text

Beroende på ämnesvalet och upplägget kan en nyhetstext variera mellan ungefär 500 och 3000 tecken (med blanksteg). För en kort notis kan man vara väldigt kortfattad medan ett reportage med fler intervjuer kan ha ett längre format.

Alla nyhetstexter måste ha: rubrik, ingress och styckeindelning. Använd gärna mellanrubriker för att göra texten mer lättläst.

Alla nyheter måste också ha en nyhetsbild, annars kan vi inte publicera dem.

Bild

För att bilderna ska gå att lägga in på Nyhetsskolans webbsida måste de vara i liggande 16:9-format, minst 1920 (pixlar breda) x 1080 (pixlar höga). Det här är ett ganska stort format så om man t.ex. fotar med sin telefon måste kvalitén vara inställd på max.

Skicka in bilderna i jpg-format.

Kom ihåg att uppge fotografens namn.

Kontrollera att kameran du använder är inställd på en hög bildupplösning. Våga gå tillräckligt nära objektet och satsa på att fotografera i tillräckligt mycket ljus.

Videoklipp

För nyhetsklipp måste man använda sig av mp4.

För varje nyhet i videoformat bör också en kort text ingå där man ger en introduktion till nyheten.

Kom ihåg att videoklipp också fungerar som komplement till en nyhetstext och då räcker det med en rubrik för klippet.

Ljud

För ljudinslag måste man använda sig av mp3. Bit raten måste vara minst 192.

För varje nyhet i ljudformat bör också en kort text ingå där man ger en introduktion till nyheten.

Kom ihåg att ljudklipp också fungerar som komplement till en nyhetstext och då räcker det med en rubrik för klippet.

Att skicka in materialet

Dela era nyheter via en molntjänst. Använd samma rubrik på bilder och texter som hör ihop. Kontrollera noga att allt material är fullständigt och välorganiserat.

Om det uppstår problem med materialet, ta kontakt i god tid!

Kom ihåg

Ni ska inte layouta era nyheter innan ni skickar in dem. Det betyder alltså att ni inte bör plocka in bilderna i textdokumentet eller liknande.

Först när koordinatorn publicerar nyheterna i Svenska Yles webbverktyg görs layouten. Enklast är det alltså om ni levererar text, bild och annat som skilda filer. Har ni önskemål på vilken bild som ska vara huvudbild eller liknande går det förstås att ordna.