Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Årets bästa comeback

Från 2013
Uppdaterad 01.01.2014 11:56.
Bildtext David Bowie gjorde comeback efter tio års musikalisk tystnad.
Bild: Nils Meilvang / EPA / Yle

Vad har året 2013 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionen årets favoriter.

All Saints berättade att de kommer att återvända, men endast för fem spelningar och bara i England. Vilka andra comebacks har vi hört om i år?

Lintsi: Beyoncé

Jag vet inte om det räknas som en regelrätt comeback, men Beyoncés plötsliga albumsläpp härom veckan är häpnadsväckande. Hur är det möjlig att man i en tid av ständigt internetläckage lyckas hålla ett album, 14 låtar och 19 musikvideor hemliga? Gjorde Beyoncé det omöjliga? Har hon haft ett strikt kontrakt alla samarbetspartners har skrivit under? Har hon fått stämma någon för att bryta kontraktet? Kommer hon någonsin att bli ful? Frågorna är många, svaren ytterst få.

Anka: David Bowie

Efter tio års tystnad släppte David Bowie singeln Where Are We Now? i januari 2013. Samtidigt meddelade han att det nya albumet The Next Day skulle släppas inom några månader. Om det här inte är årets comeback, så äter jag upp min hatt. Att David, som nu för tiden är närmare 70 än 60 fortfarande har det, är det ingen frågan om. Att Where Are We Now? dessutom kom med en riktigt snygg video, gjord av konstnären Tony Oursler, gör inte det hela sämre.

Petter: Miley Cyrus

Som ni kommer att märka är Miley Cyrus ett återkommande namn på våra årets bästa-listor och jag tycker att hon förtjänar ett omnämnade även här. Miley klippte sig redan 2012, men 2013 var året när hon byggde om hela sin image. Hon släppte ny skiva, orsakde moralpanik hos gamla tanter och nykonservativa tjugoplussare och lärde oss alla att twerka. Miley, vi älskar dig.

Catzo: 90-talet

Det bästa som hänt i år måste vara naveltröjorna och de midjehöga kjolarna. Överhuvudtaget känns det fantastiskt att 90-talet syns i både mode och musik. Jag tror de flesta av oss har börjat komma över våra ungdomstrauman och kan ta till oss det bästa av Spice Girls-decenniet.

Hur kan napapaitorna någonsin ha försvunnit ur modet, det övergår mitt förstånd. Jag har inget annat att säga än att NÄR får jag köpa ett par Buffalo-skor?

Alla årskrönikor
Årets bästa musikvideo
Årets bästa film
Årets bästa comeback
Årets mest intressanta skandal
Årets finlandssvenska kreatör
Årets mest sevärda tv-serie
Årets album
Årets bästa spelning
Årets best ever!