Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snart slår klockan igen i Lovisa

Från 2013
Uppdaterad 20.12.2013 18:08.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Det mekaniska tornuret i rådhuset i Lovisa sätts igång igen. Klockan har stått i tio år.

– Men tiden har ändå inte stått stilla i Lovisa, säger stadsstyrelseordförande Arja Isotalo (SDP).

På 1980-talet ersattes det mekaniska uret av ett eldrivet ur. Nu har det söndriga eldrivna uret tagits bort och det mekaniska har reparerats.

Stort understöd bland beslutsfattarna

Tornuret sätts igång till följd av en fullmäktigemotion. Då motionen behandlades i fullmäktige applåderade alla ledamöter, berättar Arja Isotalo.

– Vi är verkligen jätteglada, säger Isotalo.

Bildtext Juha Karvonen och Arja Isotalo är glada
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Det är bland annat Juha Karvonens (Saml.) förtjänst att urverket snart fungerar igen. Han är förutom fullmäktigeledamot också urmakare. Då han blev invald i stadsfullmäktige var den första som tog kontakt med honom någon som sa att nu då vi äntligen har fått en guldsmed invald kan vi kanske också få urverket i skick.

”En av Lovisas diamanter”

Den som har restaurerat uret är Jouni Pöllönen. Han är en av de bästa urmakarna i landet och biträdande rektor för Suomen kelloseppäkoulu.

Bildtext Jouni Pöllänen
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

– Att uret sätts i skick är en kulturgärning för hela staden, säger Pöllönen.

– Tornuret är en av Lovisa stads diamanter, säger Juha Karvonen.

Tornuret är 150 år gammalt och Jouni Pöllönen tror att det kan gå i minst 150 år till. Det har tillverkats av urmakare Carl Oskar Glasberg och stod färdigt 1862.

Hela tornet har reparerats

Det är inte bara klockan som har satts i skick. Hela rådhustornet visade sig vara i mycket sämre skick än man hade trott och tornet renoverades för ungefär ett år sedan.

– Tornrenoveringen har kostat ungefär 60 000 euro, säger Lovisa stads tekniska direktör Ulf Blomberg. Reparationen av uret går loss på ungefär 30 000 euro.

Ännu återstår en del förbättringar av arbetssäkerheten i tornet. Eftersom det mekaniska uret måste dras upp för hand ska någon klättra upp i tornet en gång i veckan.

Tornuret sätts igång på nyårsafton klockan 18 i samband med Lovisa stads nyårsfest. Då slår också klockan, men med handkraft. Slagmekanismen återställs först under våren. Efter det får man höra rådhusklockan slå varje hel timme.