Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gör en egen bastufilm för Strömsös nationella bastukväll

Från 2013
strandbastun på strömsö
Bildtext Strömsös bastu
Bild: Yle/Amanda Bieber

I midsommarveckan i juni 2014 firas nationell bastukväll på Strömsö i Vasa under en 6 timmar lång direktsändning. I bastukvällen kommer det att visas korta videofilmer, ”levande bastuvykort”, från hela Finland och från världen. Här ser du ett exempel på ett bastuvykort från Ruunaa i Norra Karelen.

Strömsö bastuvykort - Spela upp på Arenan

Vill du göra ett bastuvykort? Gör så här:

1. Var på plats med kameran när det badas, eldas eller görs något i bastun och ta en liten filmsnutt av det. Kameran ska vara digital och bildformatet 16:9.
2. Ta 5-6 olika bildvinklar.
3. Gör inga rörelser med kameran (inga panoreringa, zoomar och tiltar).
4. Ta både närbild och vidbild av samma motiv.
5. Varje bild ska vara minst 8 sekunder lång.
6. Vykortet ska visa
- var bastun finns ( i vilket landskap, strandbastu, stadsbastu, hotellbastu, medelhavsbastu, arktisk bastu osv.) Bastun och landskapet skall synas i samma bild.
- En interiör, bastu-ugnen, hela bastun inuti.
- Mänskorna i bastun som gör något, till exempel klär på sig, sitter på bastulaven, hoppar i sjön, sitter på terrassen och dricker något osv.
- om bastun är speciell. Ta bild på det speciella med bastun.

Hela vykortet ska bli ca. 20 sekunder långt.
Skicka bildmaterialet till Strömsö/Morney, PB 1000, 65101 Vaasa på WMV (Windows Media Video) mov eller avi videofil eller P2 kort. Inom Yle kan man skicka via mediaparkki och sätta en länk till elisabeth.morney@yle.fi. Vykortet klipps ihop på Yle där det också sätts på grafik och musik. Yle har rätt att använda hela bildmaterialet, delar av det eller att låta bli att använda det.

Informera bastubadarna att de eventuellt kommer att synas i tv under några sekunder och be om deras medgivande. Skriv upp och skicka oss information om var bastun finns och vilken typ av bastu det är, rökbastu, isbastu, vedeldad bastu, elbastu etc. samt dina egna kontaktuppgifter.

Bastukvällen sänds direkt i Yle Fem onsdagen den 18 juni kl.18-24 och bastu-vykorten ses sporadiskt under hela kvällen.

Mer om ämnet på Yle Arenan