Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Med brinnande passion och i ilsken protest

Från 2013
Uppdaterad 07.09.2015 08:47.
Fröken Frimans krig (7)
Bild: SVT / Peter Cederling

Dramakomedi om klass- och kvinnokamp i Sverige under tidigt 1900-tal. Samtiden var männens. Om framtiden skulle bli kvinnornas, fick några fruntimmer först sätta ner foten.

Berättelsen kretsar kring Svenska Hem, ett livsmedelskooperativ som startades uteslutande av och för kvinnor. Det gjordes med brinnande passion och i ilsken protest - mot manssamhället och mot det utbredda fusket och snusket i livsmedelsbranschen.

Stans manliga livsmedelshandlare såg till en början ingen anledning till oro över det befängda projektet. Men ju närmare kvinnorna kom att förverkliga sin idé, desto mer spred sig nervositeten. Tänk om fruntimren skulle stjäla deras kunder? Eller dumpa priserna, om de arbetade själva i butiken?

I berättelsens centrum finns Dagmar Friman som flyttar hem till Sverige efter flera år i suffragettrörelsens London. Hon är en rättfram och på ytan osentimental kvinna som äntligen ser en möjlighet att förverkliga sina drömmar om ett självständigt liv och ett rättvisare samhälle.

Fröken Frimans krig (Sverige, 2013)
Yle Fem lördagar kl. 21.00, seriestart 22.8.2015
3 avsnitt
Inga Arenarättigheter

Repris från 2013
Den andra säsongen av Fröken Frimans krig sänd preliminärt i januari 2016.

I rollerna: Sissela Kyle, Frida Hallgren, Sofia Ledarp, Maria Kulle, Lena T Hansson, Gustaf Hammarsten, Rolf Lassgård m.fl.
Regi: Mikael Hellström
Produktion: SVT